ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

GR greekway subtitle

Σκεφτόμουν πρόσφατα πως για πολλούς από τους φίλους μου εδώ και χρόνια είμαι η «Dimitra from Greece»: τουλάχιστον από το 2007 που έφυγα στην Αγγλία για Erasmus αν όχι και νωρίτερα, όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό γίνεσαι πρέσβης της χώρας και της κουλτούρας σου, είτε το θέλεις είτε όχι. Ίσως να μην είσαι ο τυπικός Έλληνας, ωστόσο αυτό λίγη σημασία έχει για όσους θα γνωρίσεις στα ταξίδια σου. Για πολλούς από τους φίλους σου στο εξωτερικό θα είσαι ο πρώτος Έλληνας που γνωρίζουν και επομένως θα είσαι πάντα η προσωποποίηση της χώρας σου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα στερεότυπα των ξένων για τους Έλληνες.

 

GR greekway intext1

 

1. Σπάσε κανένα πιάτο

Αν πεις στους φίλους σου ότι δεν σπάμε τα πιάτα μας κάθε μέρα μετά το φαγητό, κάποιοι θα απογοητευτούν. Παρηγόρησέ τους με μια πρόσκληση σε έναν παραδοσιακό ελληνικό γάμο: ό,τι και να λέμε, όταν πίνουμε και διασκεδάζουμε, ειδικά σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπως είναι ο γάμος, τα σπάμε και τα πιάτα μας! 

 

GR greekway intext2

 

2. Το φαγητό της μαμάς

Όλοι οι ξένοι που έχουν ζήσει σε εστία ή στο ίδιο σπίτι με Έλληνα φοιτητή έχουν να λένε για τα πακέτα με τη φέτα, το λάδι και τα μαγειρευτά φαγητά από τη μαμά πατρίδα. Όσο μακριά και να βρίσκεσαι, ακόμα και σε άλλη ήπειρο να πας, το φαγητό της μαμάς σου θα σε βρει. Γιατί αν δεν τρως φαγάκι από τα χεράκια της μανούλας σου, δεν τρως καλά.

 

 

GR greekway intext3

3. Ελληνική φιλοξενία

Υποσχέθηκα να είμαι καλή αυτή την εβδομάδα, οπότε δεν θα μιλήσω για «κέντρα φιλοξενίας» (βλ. στρατόπεδα συγκέντρωσης). Ας τα ξεχάσουμε λοιπόν κι ας πούμε πως εμείς οι Έλληνες είμαστε φιλόξενος λαός. Ειδικά απέναντι σε λευκούς Ευρωπαίους που επισκέπτονται τη χώρα μας με γεμάτο πορτοφόλι. Όχι, όχι, όχι…είμαστε πραγματικά φιλόξενος λαός. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, στο τραπέζι μας υπάρχει πάντα χώρος για επισκέπτες, μας αρέσει να μοιραζόμαστε το φαγητό και το κρασί μας ακόμα και με αγνώστους και αγαπάμε τόσο τη χώρα μας που θέλουμε να τη δείξουμε σε όλο τον κόσμο για να την αγαπήσουν κι οι άλλοι. Δεν είναι το κλίμα, ούτε η καταγωγή μας: οι δυσκολίες φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, κι από δυσκολίες έχουμε χορτάσει.

 

4. Είσαι 30 και ζεις με τους γονείς σου

Σε αυτό δεν σηκώνω κουβέντα. Πες στους Ευρωπαίους φίλους σου να έρθουν να μείνουν στην τρύπα που αποκαλώ σπίτι και να βρουν μια δουλειά να το συντηρήσουν – μέχρι που θα τους δώσω τα πτυχία μου και θα τους παραχωρήσω έναν ολόκληρο χρόνο να νιώσουν την ανεργία στο πετσί τους. Μετά μπορούμε να το συζητήσουμε.

GR greekway intext4

 

The Greek Crises5. Σαν να μην έφταναν αυτά, είσαι και τεμπέλης

Αυτό το στερεότυπο το χρωστάμε στην κρίση. Είναι γεγονός ότι είμαστε κάπως ανοργάνωτοι και δυσκολευόμαστε να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Μας αρέσει να ζούμε τη ζωή μας σήμερα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και την παρέα των φίλων μας. Αν θες τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου παράλογο να θέλουμε να ζήσουμε σήμερα κι όχι όταν βγούμε στη σύνταξη – άλλωστε έτσι όπως πάνε τα πράγματα, μπορεί να μην βγούμε ποτέ στη σύνταξη. Η αλήθεια όμως είναι πως εμείς οι Έλληνες, όπως και όλοι οι λαοί στο Νότο και την Ανατολή που υποφέρουν από την κρίση, είμαστε πολύ πιο εργατικοί από κάθε Βορειοευρωπαίο, κι ας πληρώνονται καλύτερα από 10 Έλληνες μαζί. Πες λοιπόν στους φίλους σου να δείχνουν σεβασμό σε όσους δουλεύουν τις διπλάσιες ώρες από εκείνους για το ένα τέταρτο του μισθού τους: η ευημερία τους θεμελιώνεται στη δική μας φτώχεια.

 

 

[English]

You might also like: