ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Η όμορφη Nύμφη του Θερμαϊκού, ή αλλιώς η Νύμφη του Βορρά, η Θεσσαλονίκη, δεν είναι και τόσο όμορφη.

GR Thessaloniki intext1

Η αλήθεια είναι πως οι ξένοι σπάνια επισκέπτονται τη συμπρωτεύουσα – και πόσο ταιριαστός είναι αυτός ο τίτλος για την πόλη μας, πόσα μικροαστικά κόμπλεξ μαρτυρά. Η Αθήνα προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, όχι μόνο διότι είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, αλλά και λόγω των αξιοθέατων, και φυσικά τα νησιά μονοπωλούν τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την «ομορφιά» ή την ιστορία της πρωτεύουσας· κάθε άλλο.

GR Thessaloniki intext2

Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, που της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου. Μπορεί να μην έχουμε τον Παρθενώνα, η πόλη μας όμως έχει πάνω από 2000 χρόνια ιστορίας, από τους Μακεδόνες στους Ρωμαίους και έπειτα στους Οθωμανούς ως την απελευθέρωσή της το 1912 οπότε και επανενώθηκε με το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Αρκεί μια βόλτα στους δρόμους για να δεις όλους αυτούς τους πολιτισμούς να συνυπάρχουν ακόμα και σήμερα.

GR Thessaloniki intext3

Αν η Αθήνα έχει την αρχαία Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη έχει το Βυζάντιο. Όσο η υπόλοιπη Ευρώπη βυθιζόταν στο Μεσαίωνα, η Βυζαντινή αυτοκρατορία άκμαζε. Μην περιμένεις να δεις κάτι που δεν σχετίζεται με τη Χριστιανική θρησκεία, μπορείς όμως να ανακαλύψεις μικρές οάσεις διατηρημένων βυζαντινών εκκλησιών και οχυρών μέσα στο κέντρο της πόλης. Αν είμαστε τυχεροί και ζήσουμε να δούμε τη μέρα που θα παραδοθεί επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης, θα μπορείς να θαυμάσεις και το πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της αρχαίας εγνατίας οδού – εκτός κι αν ο επόμενος δήμαρχος/υπουργός/περιφερειάρχης αποφασίσει πως το μετρό είναι πιο σημαντικό από δύο χιλιετίες ιστορίας και ξηλωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στη χώρα που γέννησε το δυτικό πολιτισμό, η ανακάλυψη ενός αρχαίου εμπορικού κέντρου ακριβώς κάτω από το σημερινό εμπορικό κέντρο της πόλης θεωρείτε μπελάς…

GR Thessaloniki intext4

Δεν θα σας πω ψέματα, η Θεσσαλονίκη είναι ένα τσιμεντένιο χάος.  Δεν ήταν πάντα έτσι, αλλά μερικές δεκαετίες άναρχης δόμησης ήταν αρκετές για να την καταστρέψουν. Είναι όμως μια πραγματικά κοσμοπολίτικη πόλη: εδώ μπορείς να ψωνίσεις σε παζάρια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παζάρια της Ανατολής, να δοκιμάσεις τοπικά προϊόντα και λιχουδιές που θυμίζουν Τουρκία, να φας και να πιεις σε ταβερνάκια που μοιάζουν σαν να ξεχάστηκαν από τον περασμένο αιώνα, να περπατήσεις στην παλιά λεωφόρο των εξοχών, θαυμάζοντας βίλες που θα περίμενες να συναντήσεις στη Γαλλία ή τη Βόρεια Ιταλία, και να συναντήσεις ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης. Η Θεσσαλονίκη είναι άγρια, αλλά και γεμάτη ζωντάνια. Είναι μια πόλη των άκρων και των αντιθέσεων, όπως και ολόκληρη η χώρα μας, και αξίζει να την ανακαλύψεις.

[English]

You might also like: