ΙΝΔΙΑ: ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ινδία: ένα πνευματικό ταξίδι.

Lyle Vincent/Flickr
Lyle Vincent/Flickr

Αν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο, καλύτερα να κλείσεις αυτή τη σελίδα τώρα αμέσως.

Η πρώτη γεύση που παίρνεις κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο είναι η μπόχα. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική που με κάθε ανάσα αισθάνεσαι πως εισπνέεις τη μόλυνση δεκαετιών. Και έχεις απόλυτο δίκιο.

Η Ινδία είναι μια τεράστια χώρα, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους – η τραγική πλειονότητα αυτών ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς «μνημόνιο, συντάξεις πείνας» κ.λπ. Δεν μπορείς να φανταστείς τι σημαίνει ακραία φτώχεια.

Ahmedabad - Gujarat, India

GR India intext3
J B/Flickr
GR India intext4
Meena Kadri/Flickr

Είναι επίσης μία από τις πέντε χώρες BRICS, δηλαδή τις χώρες με τις ισχυρότερες, πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες – η ανάπτυξη έχει το κόστος της, ως Έλληνας το γνωρίζεις ήδη. Το καλύτερο παράδειγμα, το πιο αντιπροσωπευτικό της ινδικής κοινωνίας, είναι ο όμιλος TATA. H TATA είναι ένας πολυεθνικός όμιλος επιχειρήσεων, που ανήκει στην οικογένεια Tata. Αν έχεις ταξιδέψει στην Ινδία, τότε έχεις συνεισφέρει κι εσύ στον όμιλο, αφήνοντας μερικές ρούπιες στις τσέπες αυτής της οικογένειας: το λεωφορείο με το οποίο ταξίδεψες κατασκευάστηκε από την Tata, το τσάι που ήπιες συσκευάστηκε και προμηθεύτηκε στην αγορά από την Tata, το ξενοδοχείο στο οποίο έμεινες πιθανότατα ανήκε στην Tata, η SIM που αγόρασες για το κινητό σου –αν έμεινες τόσο όσο να χρειαστείς ινδικό αριθμό- ήταν της Tata…όπως το έθεσε ένας Ινδός φίλος μου «φτιάχνουν τα πάντα, από τα αυτοκίνητα μέχρι το αλάτι μας». Ίσως το πιο τρομακτικό είναι πως ήταν περήφανος.

Hari_Menon/Flickr
Hari_Menon/Flickr
sandeepachetan.com travel photography/Flickr
sandeepachetan.com travel photography/Flickr

Τώρα θα μου πεις πως φάσκω και αντιφάσκω, αλλά η Ινδία είναι μία πανέμορφη χώρα. Η φύση είναι μαγευτική κι ας υποφέρει εξαιτίας της υποτιθέμενης ανάπτυξης. Κατά την παραμονή μου στο Κότσι είχα μια συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος με έναν Ινδό ακτιβιστή: μου δήλωσε με απόλυτη σιγουριά πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Βιάστηκα να διαφωνήσω, αλλά η αλήθεια είναι πως το πηχτό μαύρο ζουμί που κυλά στις κοίτες των ποταμών που διατρέχουν όλη τη χώρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ελπίδες.  Ωστόσο, σε μια χώρα τόσο αχανή η ποικιλομορφία της φύσης αρκεί για να σου κόψει την ανάσα. Επιπλέον, η Ινδία έχει πλούσια ιστορία και πλήθος θρησκειών αναπτύχθηκαν και άκμασαν στις εκτάσεις της – μόνο μην κλειστείς σε κανένα άσραμ όσο είσαι εκεί, ακόμα και η βλακεία έχει όρια. 

sandeepachetan.com travel photography/Flickr
sandeepachetan.com travel photography/Flickr

 

Στην Ινδία μπορείς να δεις μαγευτικά τοπία και να συναντήσεις υπέροχους ανθρώπους – όπως σε όλο τον κόσμο. Απλώς προσπάθησε να μην είσαι ο αδαής τουρίστας που φωτογραφίζει γριές με σάρι και υποσιτισμένα παιδάκια με πολύχρωμα κουρέλια. Οφείλεις τουλάχιστον σεβασμό στη χώρα που σε φιλοξενεί στις διακοπές σου – ειδικά αν έχεις ξοδέψει για αυτές τις διακοπές περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειάζονται για να συντηρηθεί ο πληθυσμός μιας ολόκληρης φτωχογειτονιάς για μερικούς μήνες. 

 GR India intext8

 

 

*Είχα σκοπό να γράψω ένα αρθράκι για όλες τις ομορφιές της Ινδίας -αλήθεια!- αλλά φαίνεται πως το στυλ μου κλίνει προς την απομυθοποίηση. Ίσως την επόμενη φορά! 

 

 

 

 

[English]

 

You might also like: