ΚΥΠΡΟΣ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η αγαπημένη μου στιγμή είναι όταν κατέβω από το αεροπλάνο και ο κυπριακός ήλιος με τριγυρίζει. Μπορώ να αισθανθώ την θερμότητα του να με αγκαλιάζει, και τα μάτια μου αμέσως προσαρμόζονται στο άφθονο ηλιακό φως. Ο ουρανός, η θάλασσα, οι βουκαμβίλιες στην είσοδο του αεροδρομίου φαντάζουν ποιο λαμπερές.

Όπως κάνω την διαδρομή μου μέσω του αεροδρομίου και προς την έξοδο, το βρίσκω πολύ εύκολο να ξεχωρίσω τους κύπριους από όλους τους άλλους τουρίστες. Οι συμπατριώτες μου έχουν σίγουρα κάτι διαφορετικό σε αυτούς, κάτι στον τρόπο που φαίνονται, που ντύνονται, περπατούν και μιλούν. Όπως συνεχίζω την πορεία μου, βρίσκω τα στοιχεία αυτόματα, δεν υπάρχει ίχνος προσπάθειας σε αυτή τη διαδικασία.

Στη συνέχεια, συναντώ τους γονείς μου. Πάντα με περιμένουν στην είσοδο του αεροδρομίου. Το πρώτο τους σχόλιο συνήθως έχει να κάνει με την εμφάνιση μου. Αν έχασα βάρος κατά την διάρκεια της διαμονής μου στο εξωτερικό, θα με αποκαλέσουν κοκαλιάρη αλλά αν είμαι υπέρβαρος, για αυτούς θα είμαι κανονικός. Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο, το ιδανικό βάρος για πολλούς κύπριους δεν έχει σχέση με το τι θεωρείται κανονικά ιδανικό βάρος. Είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που αφήνω την Κύπρο είμαι 2-3 κιλά ποιο βαρύς. Η Κυπριακή κουζίνα είναι μια ανάμιξη της μεσανατολικής και της ευρωπαϊκής κουζίνας με έμφαση στα κρέατα σχάρας, τα όσπρια και τα λαχανικά.

EL_Cyprusexperience_intext

Αυτό που λατρεύω πραγματικά σχετικά με την χώρα μου είναι ότι η νήσος είναι κυριολεκτικά λουσμένη με ιστορία και κουλτούρα. Ένα παράδειγμα βρίσκεται μόνο πέντε λεπτά μακρυά από το σπίτι μου με αυτοκίνητο: Ο ναός της Αφροδίτης, κάποτε χώρος λατρείας της θεάς της γονιμότητας των Ελλήνων και των Ρωμαίων, είναι αυτή τη στιγμή σε ερείπια. Δίπλα του, χτισμένου εξ’ ολοκλήρου με πέτρες του ναού, ένα ενετικό φρούριο και τα ερείπια μιας καθολικής εκκλησίας έχουν θέα στη μακρινή θάλασσα από ένα στρατηγικό ύψος. Ο ορθόδοξος χριστιανισμός ήταν απαγορευμένος στην Κύπρο κατά την διάρκεια της βενετοκρατείας, και έτσι οι ντόπιοι έκτισαν μια ορθόδοξη εκκλησία μέσα στην καθολική, η οποία επιβιώνει. Τα μικρά σπίτια κοντά στην περιοχή χτίστηκαν με πέτρες του ναού κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ως κατοικίες Τούρκων στρατιωτών και ντόπιων αγροτών. Το ενετικό φρούριο είναι τώρα μουσείο.

Μια επίσκεψη στην Κύπρο είναι μια επίσκεψη σε ένα νησί μοναδικό σε πολλούς τρόπους. Μοιραστείτε τις ιστορίες και εμπειρίες σας στα σχόλια παρακάτω.

banner_gr[English]

You might also like: