Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΙ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Η εισαγωγή των διαφόρων «καλοήθη» ναρκωτικών, όπως ο καφές και το τσάι τον 17ο αιώνα δημιούργησε οίκους και σαλόνια όπου άνθρωποι μπορούσαν να ανταλλάξουν ιδέες ενώ  απολάμβαναν το αγαπημένο τους ποτό. Αυτό οδήγησε στην σταδιακή ανάπτυξη οίκων και ατόμων που ασχολούνταν με την επιστήμη και την φιλοσοφία. Ενώ μερικά άτομα αυτών των κοινοτήτων έγιναν δημοφιλή γράφτηκαν περισσότερα βιβλία και σάλπαραν παραπάνω εξερευνητές στο όνομα της επιστήμης και γνώσης. Πραγματικά, στην προσπάθεια τους να γίνουν πλουσιότερες και δυνατότερες οι αυτοκρατορείες της Ευρώπης έσπειραν τους σπόρους του διαφωτισμού. Εν τούτοις, όπως αυτό το νέο κίνημα άρχισε να καρποφορεί, οι λόγιοι κατάλαβαν ότι οι τακτικές της αυτοκρατορίας δεν ήταν συμβατές με τα υψηλά ιδεώδη που συζητούσαν. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι έβλεπαν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, και εξελίχθηκαν σε μια σειρά ιδεολογιών που θα προκαλούσαν τα θεμέλια των υπαρχόντων αυτοκρατοριών.

Για να αρχίσουμε, η κατανόηση του κόσμου έγινε η κύρια έγνοια για πολλούς λόγιους. Πολλοί Ευρωπαίοι εξερευνητές ανάλαβαν να ταξιδέψουν στα άκρη του κόσμου και να φέρουν πίσω δείγματα φυτών, ζώων, και μετάλλων για σκοπούς επιστημονικής εξέτασης. Με τη σειρά τους, οι επιστήμονες που εξέταζαν αυτά τα δείγματα αναλάμβαναν τον ρόλο της συστηματοποίησης, ταξινόμησης, την αποθήκευση και τη διάδοση της νεοαποκτηθείσας γνώσης για τη μαζική κατανάλωση του πληθυσμού.

Αυτός ο ξαφνικός βομβαρδισμός νέων γνώσεων τεράστιων αποθεμάτων νέων γνώσεων και πληροφοριών παρακίνησε τους μορφωμένους Ευρωπαίους να γίνουν πιο σκεπτικοί. Αυτός ο τρόπος σκέψης έφερε στον κόσμο ένα νέο δίλημμα στα μυαλά πολλών ανθρώπων εκείνου του καιρού: «Πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει στην καθολική λογική και την ίδια στιγμή να κυβερνά ανθρώπους που τάχα δεν είναι ικανοί να γίνουν πολιτισμένοι. »  Προκειμένου να δικαιολογηθεί η αποικιοκρατεία και η δουλεία πολλοί λόγιοι άρχισαν έρευνες που το σύνολο τους σήμερα ονομάζεται επιστημονικός ρατσισμός και που το σύνολο τους ταξιθετεί διάφορους ανθρώπους σε φυλές και περιγράφει ποιος είναι πολιτισμένος και ποιος άγριος.

Από την άλλη πλευρά, μια νέα ιδέα είχε ραγδαία αύξηση σε δημοτικότητα: Η εικόνα του ευγενούς άγριου, του φυσικού ανθρώπου του οποίου η ανατροφή στερείται της διαφθοράς και κακίας που επιφέρουν οι «πολιτισμένες» κουλτούρες. Η έννοια αυτή επέτρεψε στοχαστές να οραματιστούν ολόκληρο το πολιτικό τους σύστημα ως διεφθαρμένο, βάρβαρο,  μια μηχανή διψασμένη για δύναμη που πρόδωσε τα ιδανικά του πολιτισμού που φιλοδοξούσε να ενσταλάξει. Ξαφνικά, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ήταν έτοιμοι να δεχτούν ότι υπήρξε λάθος στην υποδούλωση άλλων λαών. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη του κινήματος κατάργησης της δουλείας που διάλυσε το δουλεμπόριο στην Ευρώπη και τις αποικίες.

Για να συνοψίσω, ο καφές και το τσάι επέτρεψαν στους ανθρώπους να επεκτείνουν την επιστήμη και τη φιλοσοφία και ήταν το λιπαντικό που έδωσε κίνηση τους μηχανισμούς σκέψης που τελικά έστρωσαν το μονοπάτι όχι μόνο για τους σκλάβους αλλά και για τους μη Ευρωπαίους και τις γυναίκες να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους ενώ η δύναμη των αυτοκρατοριών εξαντλείτο.

banner_gr[English]

You might also like: