ΠΕΝΤΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ: ΜΕΡΟΣ 1

Θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο δηλώνοντας ότι δεν υποστηρίζω με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή ότι τα γλυκά που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικώς κυπριακά. Τούτου λεχθέντος, και ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, είναι τώρα ένα βασικό μέρος της κουζίνας και της παράδοσης της Κύπρου. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις παραλλαγές αυτών των γλυκών στην πατρίδα σας στα σχόλια παρακάτω.

Η έμπνευση μου για αυτό το άρθρο προέρχεται από τα προηγούμενα άρθρα της Benedetta και της Laurine.

Μελομακάρονα

Αυτές οι χριστουγενιάτικες λιχουδιές είναι απλώς θεϊκές. Είναι ένας από τους λόγους γιατί τα Χριστούγεννα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι υπέροχα.  Τα συστατικά περιλαμβάνουν σιμιγδάλι, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και μπύρα. Σερβίρονται κρύα, και γαρνιρισμένα με αμύγδαλα. Είναι κατάλληλα για χορτοφάγους.

EL_5CypriotSweets_intext2

Κουραμπιέδες

Ακόμη μια χριστουγενιάτικη λιχουδιά. Είναι μπισκότα πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και γεμισμένα με καβουρδιστά αμύγδαλα, χαλεπιανά ή ακόμη και φρέσκους χουρμάδες. Οι κουραμπιέδες είναι απόγονοι του αρχαίου περσικού qurabiya και στενοί συγγενείς του ισπανικού mantecado.

EL_5CypriotSweets_intext3

Γαλακτομπούρεκο

Σερβίρεται ολόχρονα ως γλυκό, και είναι, το γαλακτομπούρεκο βασικά κρέμα μέσα σε φύλο μπακλαβά. Αφού το μαγειρέψουμε το πνίγουμε κυριολεκτικά με συρόπι κανέλας και πορτοκαλιού. Συνήθως τρώγεται κρύο, αλλά μην προσπεράσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε ζεστό ζεστό.

EL_5CypriotSweets_intext4

Λουκουμάδες

Θεωρείται το ντόνατ της ανατολικής μεσογείου και σερβίρεται λίαν ζεστό και λίαν σιροπιαστό. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε φρέσκους λουκουμάδες από πανηγύρια σε ολόκληρο το νησί. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, πολλοί ντόπιοι επιλέγουν να τους απολαύσουν με παγωτό βανίλια.

EL_5CypriotSweets_intext1

Λουκούμια Γεροσκήπου

Γνωστά στην Ευρώπη ως λουκούμια Γεροσκήπου, είναι η παραδοσιακή κυπριακή παραλλαγή του τουρκικού λουκουμιού. Είναι φτιαγμένα από ζάχαρη και άμυλο και είναι διαθέσιμα σε πολλές γεύσεις. Έχουν υφή και όψη παρόμοια με ζελέ.

EL_5CypriotSweets_intext5

banner_gr

[English]

You might also like: