5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ

Καμιά άλλη λέξη δεν μεταφέρει τόση δύναμη και σημασία στην καθημερινή μας ζωή όπως η λέξη όχι. Πραγματικά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι όλες οι εξεγέρσεις, επαναστάσεις και πόλεμοι στην ιστορία άρχισαν όταν κάποιος είπε όχι. Το όχι είναι μια σπουδαία λέξη. Αν ειπωθεί στην σωστή ώρα και μέρος συμβολίζει πραγματικά το χάραγμα ξεχωριστού μονοπατιού από αυτό που άλλοι σε ήθελαν να πάρεις. Την ίδια στιγμή, αυτός ο γίγαντας των δύο γραμμάτων δεν είναι μια λέξη που μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε σωστά ή να παραχρησιμοποιήσουμε. Ο τρόπος με τον οποίο σερβίρετε το όχι σας μπορεί να είναι πιο σημαντικός από την ίδια την λέξη. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να δείξω 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πείτε όχι με ευγένεια αλλά και με αυτοπεποίθηση:

♦ Το άμεσο όχι ♦

Ο πρώτος τρόπος είναι απλά να πείτε όχι. Είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται να προσφέρετε οποιαδήποτε δικαιολογία ή να κάνετε άλλες υποσχέσεις.

«Θα θέλατε ένα φλιτζάνι καφέ; »

«Όχι, ευχαριστώ.»

♦ Το όχι με κατανόηση ♦

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει πρώτα την κατανόηση των συναισθημάτων του προσώπου που θα λάβει το όχι, και μετά μια σύντομη άρνηση.

«Το ξέρω ότι θέλεις να γευματίσω μαζί με εσένα και τα παιδιά, αλλά δεν γίνεται σήμερα. »

«Το ξέρω ότι ήταν πολύ δύσκολο για εσένα να οργανώσεις αυτό το πάρτι, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να έρθω. »

GR_NONONO_Intext

♦ Το λογικό όχι ♦

Με αυτή την τεχνική καλείστε να δείξετε σαφήνεια και ειλικρίνια. Πρέπει να συνοδεύσετε το όχι σας με μια σύντομη εξήγηση γιατί δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

«Δεν μπορώ να βγω μαζί σου γιατί πρέπει να ξυπνήσω πολύ νωρίς αύριο. »

«Ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής αυτού του ηθοποιού. »

♦ Το όχι με αναβολή♦

Αυτή η τεχνική επιτρέπει σε ένα άτομο να πει όχι σε κάτι χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλείει την περίπτωση ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Θεωρείται ευγενικό να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική μόνο αν πραγματικά θέλετε να αναβάλετε κάτι για το μέλλον και έχετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό.

«Δεν μπορώ να βγω μαζί σου απόψε, δεν βρισκόμαστε καλύτερα αύριο νύχτα; »

«Δεν μπορώ να γευματίσω μαζί σου σήμερα, αλλά θα μπορούσα αύριο. »

♦ Το όχι με ερώτηση ♦

Είναι κοντινός συγγενής του όχι με αναβολή. Η μόνη διαφορά είναι σε αυτή την περίπτωση ζητάτε το άλλο άτομο να σας δώσει άλλες επιλογές αντί να τις εισηγηθείτε ο ίδιος.

«Δεν μπορώ να σε βοηθήσω σήμερα, έχεις άλλη ημέρα υπ’ όψιν; »

«Θες να βγούμε κάποια άλλη φορά; »

banner_gr

[English]

You might also like: