”Du skal ikke tro du er noget”: Janteloven i det 21. århundrede

Janteloven er et kulturelt og socialt begreb, som stadig har stor indflydelse på, hvordan vi danskere omgås hinanden.

Den er ikke er en ”lov” i juridisk forstand, men et uskrevet regelsæt, som første gang blev formuleret og nedskrevet af den norske forfatter Aksel Sandemose i romanen ”En flygtning krydser sit spor” fra 1933, som finder sted i en fiktiv dansk by ved navn Jante.

Jantelovens 10 bud:

1. Du skal ikke tro, du er noget.
2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
8. Du skal ikke le ad os.
9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Imidlertid er det de færreste danskere, der tager Janteloven bogstaveligt. Den danner snarere udgangspunkt for en fælles forståelse for, hvordan danskerne opfører sig i sociale sammenhænge. Og den har sine fordele. Janteloven fremmer ydmyghed, beskedenhed og lighed mellem mennesker, og måske derfor er danskere mere tilbøjelige til at underdrive deres bedrifter og ganske enkelt sige ”Jah, det går udmærket”, når de opnår gode resultater i skolen eller på arbejdet. Til gengæld er ulemperne ved Janteloven langt mere udtalte and fordelene. Janteloven bliver tilmed brugt som undskyldning for at klare sig skidt her i livet, og nogle skammer sig måske endda over deres velfortjente succes. Hvis Janteloven får folk til at pålægge sig selvcensur når de udveksler nye ideer og tanker, kan den endda føre til mangel på innovation og fremskridt.

I løbet af de sidste ti år er Jantelovens tilstedeværelse i det offentlige rum blevet væsentligt mindre udtalt, og en ny tendens er ved at se dagens lys. Den nye generation ønsker at gøre sig fri af Janteloven, og stå ved og være stolte af hvad de har opnået ved simpelthen at sige ”F**k Janteloven!” Et eksempel fra musikkens verden er duoen Nik & Jay, som gik alle på nerverne i de tidlige 00ere, når de proklamerede at de var ”sjældne” og at ”vi ændrer musikken”. En anden forløber for anti-Jantelovsbevægelsen er den tidligere håndboldspiller Anja Andersen, som troppede op til en kamp iført denne trøje.

Der er stadig en masse forskellige meninger om Janteloven og jeg er sikker på, at nogle af jer læsere har en helt anden opfattelse af, hvad Janteloven er og hvad den betyder.

Så, hvornår og hvordan har du oplevet Janteloven i dit liv?

[English]

You might also like: