Det danske monarki

Gennem tiden har der været mere end 50 forskellige monarker i Danmark, og siden 1972 har Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark ”besiddet” den danske trone. Hendes daglige opgaver består hovedsageligt i at repræsentere Danmark på bedste vis og være et godt eksempel for den danske befolkning. Hun har desuden stor interesse indenfor bl.a. kunst og kultur og rejser derfor ofte rundt i verden. Til dette formål har den kongelige familie et stort, smukt træskib, ”Kongeskibet Dannebrog”, der om sommeren bringer dem rundt på havene.

Godt en fjerdedel (12 ud af 44) af de europæiske lande har et monarki. Fra gammelt græsk betyder monarki ’enevælde’, men de fleste nuværende europæiske monarkier er dog konstitutionelle, hvilket betyder, at det monarkiske overhoved ikke har den politiske magt i landet. (http://da.wikipedia.org/wiki/Konstitutionelt_monarki)
Det danske monarki er et af de ældste i verden. Frem til 1848 blev landet regeret som et enevælde, hvorefter den første premierminister (senere blev titlen ændret til ’statsminister’) trådte til, og monarkens rolle blev en helt anden. Dronningen må f.eks. ikke udtrykke politiske holdninger og har ikke indflydelse på beslutningerne, der tages i Folketinget. Dog skal hun som statsoverhoved underskrive alle love samt medvirke ved regeringsdannelse, når en ny statsminister skal udpeges.

I hverdagen er det de færreste danskere, der går og tænker over, at vi har et monarki, udover på de få dage med større royale begivenheder som dåb og bryllup, hvor mange følger med på tv eller foran Amalienborg, hvor dronningen og hendes nærmeste familie bor – eller ved Fredensborg Slot, hvor familiebegivenhederne ofte fejres (se billedet).

Nytårsaften er sandsynligvis den tid på året, hvor der er mest dansk opmærksomhed samlet omkring Dronning Margrethe II. Klokken 18.00 samles mange danskere foran fjernsynet og lytter intenst til dronningens tale, mens man drikker et glas vin el.lign. og kigger tilbage på året, der gik. I talen udtrykker dronningen sin interesse for de forskellige begivenheder, Danmark og resten af verden har gennemgået i løbet af året. Til sidst hilser hun gerne de udsendte danske soldater og sømænd og ønsker alle et godt og lykkebringende nytår.

[English]

You might also like: