5 tips til dig, der lærer dansk

Det er altid svært at lære et nyt sprog – også dansk. Her er et par tips til dig der gerne vil blive bedre til dansk.

Lyt!

Det hjælper altid at lytte til det sprog du er ved at lære. Ved at lytte får du føling for sprogets tone og du opbygger dit ordforråd. Når du lærer dansk er det især vigtigt at høre sproget, fordi det talte sprog er så forskelligt fra skriftsproget. Det er svært at ramme den danske udtale helt rent, men jo mere du lytter til sproget, jo lettere bliver det for dig at efterligne danskernes udtale. Det danske morgenprogram ”Go’Morgen Danmark!” er et godt sted at starte dit eventyr ud i det danske sprog. Programmet handler om hverdagsting, såsom madlavning, sport, nyheder, bøger og vejret. Sproget er ligetil, udtalen omhyggelig og hvert indslag er ofte illustreret med et par stikord i en boks nederst i billedet – perfekt for begyndere og øvede i dansk. Hvis dit danske er lidt mere avanceret, er det rigtige for dig måske at se danske film og lytte til dansksproget musik. Film som ”Blinkende Lygter”, ”Den Eneste Ene” og ”De Grønne Slagtere” er alle komedier med velskrevet dialog, der også introducerer dig til det mangefacetterede fænomen ved navn ”dansk humor”. Eksempler på kunstnere, der synger på dansk er Hej Matematik (elektro-pop), Medina (pop) og L.O.C. (rap).

Tal!

Fordi dansk ikke rigtig bliver talt i andre lande end Danmark, er din bedste chance for at øve dit mundtlige dansk at tage en tur til Danmark. Og insistér på at tale dansk – de fleste danskere vil elske at øve deres engelske (eller spanske, franske eller tyske) på dig. Når du har fået gjort det klart at du foretrækker at kommunikere på dansk, er danskerne generelt vældig hjælpsomme – grænsende til overhøflige. De vil komplimentere dig på hver eneste frase du kan, men i takt med at dit mundtlige dansk bliver bedre og bedre vil du opleve at komplimenterne bliver sjældnere, og at danskerne i stedet begynder at rette på din grammatik og din udtale. Danskerne er taknemmelige hvis turister kan sige ”tak” og ”be’om”, men hvis du planlægger at opholder dig i landet i længere tid, kan du forvente at folk bliver skuffede hvis ikke du er flydende i dansk inden for et år.

Læs!

Der er masser af gode bøger på dansk. Fra H. C. Andersens eventyr til Sara Blædels krimier – der er noget for enhver smag. Start med børnebøger af Ole Lund Kirkegaard og Bjarne Reuter, og arbejd dig op til bestsellere af Leif Davidsen, Jussi Adler-Olsen, Jakob Ejersbo og Jens Christian Grøndahl. Hvis bøger ikke lige er din kop the, så læs et Anders And blad, eller en dansk onlineavis.

Skriv!

Det allersværeste ved at lære et nyt sprog, er at beherske skriftsproget. Det skrevne ord er permanent, og alle dine fejl vil være tydelige for alle. Så start langsomt ud: Øv dig på at stille spørgsmål i bab.las danske forum, eller prøv at tweete eller opdatere din Facebookstatus på dansk. Du kan også finde dig en dansk penneven, starte en blog på dansk, eller skrive et læserbrev til din yndlingsavis.

Men allervigtigst: Ha’ det sjovt! Når man lærer sprog er det så nemt at blive væk i grammatik, ordforråd, korrekthed og regler, at det er vigtigt at give slip engang imellem og bare have sjov med sproget. Og heldigvis for dig er dansk et sjovt sprog! God fornøjelse!

[English]

You might also like: