Dansk Øl – mere end Tuborg og Carlsberg

beer-203855_1280
Hvis du tænker på dansk øl, så er de første mærker du tænker på sandsynligvis Tuborg og Carlsberg. Begge er kendt ud over Danmarks grænser og Carlsberg sælges over hele verdenen. Ikke desto mindre har den danske øl kultur mere at byde end disse to vandig smagende øl.

Ligesom i mange andre lande, er der også opstået en craft beer (eller mikrobryggeri) bevægelse i Danmark. I modsætning til de industrielle bryggerier, som fokuserer på store kvantiteter, tilbydes der øl af høj kvalitet i mikrobryggerierne.

En følge af craft bevægelsens fremkomst er, at man kan finde mikrobryggerier næsten overalt i Danmark. Lige meget, om man er på Fanø eller er på sightseeing i København, det næste mikrobryggeri er ikke langt væk. I Danmark er der omkring 200 mikrobryggerier.

Den første craft beer, som jeg har prøvet, var pilsneren ”Fanø Rav”. Selvom craft beer var noget helt nyt for mig, kunne jeg med det samme lide den friske og aromatiske smag, som adskiller sig fra den industrielle pilsner. Siden da, har jeg af og til købt craft beer og prøvet andre ølsorter, som pale ale og stout.

Denne trend har de store bryggerier ikke ignoreret. Tvært imod, de tilbyder nu også deres egene craft beers, for at tilfredsstille kunder med behov for produkter med høj kvalitet. Mærket Jacobsen, som er eget af Carlsberg, producerer for eksempel special øl for kvalitetsbevidste kunder.

Derfor er den positive påvirkning af craft beer kulturen at selv de store bryggerier begynder med at producere bedre øl. Bedre øl i forhold til smagen, så øllen faktisk har en smag og ikke kun smager som vand.

Jeg anbefaler jer, at i tager hen til det næste mikrobryggeri, næste gang i er i Danmark. I vil helt sikkert kunne lide smagen af denne slags øl og brygmestrene glæder sig til at fortælle jer noget om deres bryggeri og ølsortiment.  En ting er sikker: I vil kunne smage forskellen mellem craft beer og industriel brygget øl.

banner_da [English]

You might also like: