Den Grimme Ællings Far

Bringer titler som “Den Lille Havfrue” eller ”Den Grimme Ælling” minder frem? Eller var du mere fascineret af den smukke prinsesse, der kunne føle en ært gennem adskillige madrasser?

Når jeg nævner den danske by Odense overfor udlændinge, er det de færreste, der kender den. Efter noget tid udenfor Danmark har jeg dog erfaret, at navnet H.C. Andersen får de forvirrede ansigtsudtryk vendt til smil og udbrud som: ”oh, Hans Christian Andersen, I know him!” På en eller anden måde formåede denne forfatter at skrive eventyr, der tryllebinder alle – piger som drenge på tværs af kontinenterne.

Et fælles træk for mange af H.C. Andersens eventyr er, at karaktererne har en trist skæbne: En fattig, forfrossen pige, der sidder alene på gaden nytårsaften (Den Lille Pige Med Svovlstikkerne), en lille ælling, der bliver mobbet af de andre (Den Grimme Ælling) og en etbenet soldat, der bliver slugt af en fisk og derefter kastes i flammerne (Den Standhaftige Tinsoldat).

En af grundene til eventyrenes enorme popularitet kan være det faktum, at de fleste mennesker, unge som gamle, på en eller anden måde kan identificere sig med de følelser, karaktererne gennemgår. Alle har følt sig alene, anderledes end de andre eller været forelsket i én, der ikke gengældte følelserne. Når små børn hører deres forældre eller bedsteforældre læse eventyrerne højt, er de næppe bevidste om disse følelser, men alligevel vil jeg mene, at det nok er godt for dem at erfare, at selv en grim ælling, en ensom pige på gaden og en soldat med ét ben og en uhyggelig skæbne i bagagen ender med at være lykkelige. Dette er nemlig et andet vigtigt træk for eventyrene – de ender alle godt, og hvem synes ikke godt om den slags historier?

Selvom H.C. Andersen flyttede til København i 1819, er hans fødeby Odense stadig stolt af at minde indbyggere og turister om, at han opvoksede her. Udover hans kendte hus og et lille museum finder man en række skulpturer i byen, der forestiller forfatteren eller karakterer fra hans eventyr. Seneste tiltag ses i nogle af byens lyskurve, hvor den røde/grønne mand ved fodgængerfelterne er H.C. Andersens portræt.

[English]

You might also like: