Den (stakkels) Lille Havfrue

For at fortsætte hvor vi slap sidste gang med steder at se i Danmark eller nærmere betegnet, København, synes jeg det ville være passende at vælge Danmarks nationalklenodie, Den Lille Havfrue. Det er jo sommer, og hun er en af Danmarks største turistattraktioner.

Den Lille Havfrue er en karakter fra et af H.C. Andersens eventyrer, og tror efterhånden hun er ved at være kendt over hele verden. Nogle hurtige facts om havfruen: hun sidder på en sten på Langelinie i København og der har hun siddet siden den 23. august 1913. Så om to dage har hun siddet der i 99 år – men hun holder sig nu meget godt trods sin alder. Vi ved alle hvordan det føles at blive ældre.

Hun var en gave til København og er lavet af den danske billedhugger Edvard Eriksen. Mange turister har efter et besøg ved statuen udtalt, ”var det det”, med reference til hendes størrelse. Hun er nemlig ikke særlig stor, så man skal ikke forvente at se en kæmpe stor skulptur.

Hvad mange udenfor Danmark måske ikke ved om Den Lille Havfrue, er at hun er blevet udsat for hærværk adskillige gange. Første gang var i 1964 hvor hun mistede sit hoved. Det blev savet af, og den dag i dag ved man stadig ikke hvem gerningsmændene er og hvor hovedet befinder sig. Anden gang nogen besluttede at yde hærværk mod havfruen var i 1984, hvor hendes arm blev savet af. Denne gang havde gerningsmændene dog ikke samvittighed til det, de meldte sig selv til politiet få dage efter.

I 1998 mistede hun igen hovedet, hvor gerningsmændene savede hendes hoved af med en nedstryger. Denne gang blev hovedet fundet efter nogle dage, da gerningsmændene tog kontakt til en fotograf og fortalte ham hvor det kunne findes. I 2003 lykkedes det gerningsmænd at vælte hende ned af stenen ved hjælp af sprængstoffer, og sidst der skete noget med hende var i 2007, hvor hun blev spraymalet med rød maling. Siden da har Den Lille Havfrue fået lov til at være i fred, og nyde udsigten til Københavns havn uden forstyrrelser.

Hvad var jeres første indtryk af Den Lille Havfrue?

[English]

You might also like: