Er danskerne høje på mad?


I mange år kæmpede mennesket for at skaffe sig mad nok til at overleve. Senere er problemet omvendt, vi har næsten for meget.

Betragter man menneskearten fra et evolutionært synspunkt, har den nogle få basale, fysiske behov, der skal tilfredsstilles. Ét af disse er behovet for at få næring til kroppen via mad, uden hvilket vi ikke er i stand til at overleve, da organismen ikke kan fungere uden energi. Man forklarer ofte børn dette ved at sammenligne kroppen med en maskine eller en bil, der ikke kan køre uden benzin.

Gennem tiden har mad fortsat haft denne rolle for mennesket – en nødvendig energi for overlevelse. Mange nulevende europæiske generationer har enten selv oplevet Anden Verdenskrig eller har hørt bedsteforældre fortælle om, hvordan man levede under krigen. Dengang var mad i høj grad en mangelvare, bl.a. i Danmark, hvilket også fremgår af navnet på de såkaldte ”rationeringsmærker”, som man skulle aflevere for at få sukker, kaffe og andre hverdagsvarer udleveret.
Efter krigens slutning blev Danmarks økonomi blev stabiliseret, og vores syn på og behov for mad forandrede sig i de følgende år radikalt. For generationer, der ikke har været direkte påvirket af krig, er mad, i det mindste for langt de fleste danskere, noget, vi spiser for fornøjelsen og hyggens skyld – det er nærmere en interesse eller et statussymbol end et middel til at stille sulten.

Det opfattes efterhånden sådan, at den danske kultur ”dikterer”, at vi ikke kan hygge os (hvilket danskere generelt sætter stor pris på at gøre), uden at vi har noget spiseligt ved hånden. Det ville være helt underligt at blive inviteret til kaffe, hvis der ikke var småkager, slik, konfekt, lagkage, boller eller lignende til. Når vi går en tur i skoven, skal vi helst have lidt godt i lommen. Når vi kører en søndagstur, har vi ofte madpakke eller lidt sødt med os. Når vi er på ferie, bruger vi gerne tiden på at overveje, hvor vi skal indtage det næste måltid.

Er danskerne bange for at blive sultne, siden vi altid sørger for at have noget spiseligt ved hånden? Svaret er nok nærmere, at vi er blevet lidt afhængige af at spise. Det er videnskabeligt bevist, at ”mad gør glad” – der er ganske enkelt et stof i mad, især i de sukkerholdige produkter, der frigiver signalstoffer, som gør os gladere. Vores forhold til mad er ændret så meget, at mange af os har fået et direkte overforbrug af mad. Det er altså i 2011 tilstedeværelsen af mad, der giver os problemer, bl.a. med vores vægt, mens det for mindre end 100 år siden var fraværet af mad, der gav mennesket søvnløse nætter.

Det danske folk er flere gange blevet omtalt som ”verdens lykkeligste nation”. Spørgsmålet er, om vi er så glade, fordi vi altid enten spiser eller er i gang med at forberede vores næste måltid…

[English]

You might also like: