Fastelavn, er mit navn!

Fastelavn er det danske svar på karneval. Karnevalstraditionen kan føres helt tilbage til 7-800 fvt., hvor det var en hedensk tradition med det formål at fordrive vinterens mørke og byde foråret velkommen. Afhængigt af hvordan man vælger at fortolke ordet ”karneval”, kommer det enten af Latin ”carne vale” (farvel til kød) eller af ”carrus navalis”, som er et ægyptisk udtryk, der betyder ”skibsvogn”. Med kristendommens indtog i Europa blev fastelavn en kristen tradition, som indledte de fyrre fastedage optil påske. Men fastelavn har det samme formål som altid: At sprede lys for enden af de mørke tider.

Ordet ”fastelavn” kommer af det plattyske ”vastelavent”, som betyder fasteaften – aftenen før fasten. Fastelavnssøndag falder altid på den syvende søndag før påske og efterfølges af fastelavnsmandag, hvide tirsdag og askeonsdag, som er den første af de 40 fastedage, der skal forberede på påskemorgens under og Jesu genopstandelse. Historisk set brugte man de tre dage op til fasten på at spise så meget kød og så mange godter som muligt, da begge dele var forbudte under fasten. Derfor kaldes fastelavnssøndag og fastelavnsmandag også for flæskesøndag og flæskemandag. På hvide tirsdag spiste man hvid mad, og det er også her fastelavnsbollerne kommer ind i billedet. Askeonsdag malede man et sort kors i panden med et stykke trækul som symbol på ens synder, hvorefter man gik i kirke for at angre og modtage tilgivelse.

Dengang var fastelavnsfesten primært en fest for de voksne, som klædte sig ud og drev gæk med hinanden, men i dag er fastelavn nok mest for børn og barnlige sjæle. En gammel tradition, der stadig er i brug, er tøndeslagning. Den sorte kat var tidligere et symbol på ondskab, og ved at putte en sort kat ned i en tønde og slå på tønden til katten var død, mente man at have fordrevet ondskaben. I dag klipper mange sorte katte ud i pap op klæber dem på fastelavnstønden, og tønden indeholder i stedet slik og godter. Men lidt at den gamle skik har overlevet, for ham der slår det sidste bræt af tønden, kaldes stadig Kattekonge.

En sidste overlevende tradition er fastelavnsriset, som oprindelig blev brugt til at rise synd og ondskab ud af folk. I dag er denne tradition langt hyggeligere, og de fleste børn pynter deres fastelavnsris i skolen eller i børnehaven, og vækker deres forældre fastelavnssøndag ved at banke riset på dynerne og synge denne sang.

Glædelig fastelavn!

[English]

You might also like: