Hvordan overlevede mormor uden mobiltelefon?

”Beklager, jeg når det ikke til den tid, vi aftalte, kan vi ikke mødes lidt senere?”Hvor tit har du ikke modtaget en SMS eller et opkald med denne besked, når du havde en aftale med venner, familie eller kollegaer? Jeg får dem ret tit – og jeg er også selv slem til at bruge min mobiltelefon til at ændre en aftale i sidste øjeblik.

Jeg kommer nogle gange til at tænke på, hvordan de tidligere generationer klarede sig uden de muligheder for at kommunikere, som vi har i dag. Det er næppe sandsynligt, at de ringede op til byens telefoncentral for at blive stillet om og give en besked som ”beklager, min ven, men jeg når det ikke til den aftalte tid, jeg brugte for lang tid i badet”. Specielt sådanne ændringer i sidste øjeblik var ikke mulige før i tiden, da ingen mennesker havde en mobiltelefon. Dette betød altså, at når du først var taget af sted hjemmefra, var der ingen chance for at fortælle den anden person, at du var forsinket pga. trafikken, et punkteret dæk eller en snak med en, du mødte på gaden. Hvis du ikke ønskede, at din ven skulle stå at vente på dig uden at vide besked, var du nødt til at være på rette sted til den aftalte tid. (http://da.wikipedia.org/wiki/Telefon)

Grundet de begrænsede muligheder for at kommunikere var de ældre generationer mere pålidelige og trofaste, når det kom til at holde en aftale. Nu om dage er det for nemt for os at ændre planer, hvis der opstår noget uventet, som vi lige bruger noget mere tid på og derfor udskyder det, vi egentlig havde planlagt at gøre.
Misforstå mig ikke, jeg værdsætter absolut mobiltelefonen som det tekniske vidunder, den er. Denne kommunikationsform giver os en enorm fleksibilitet og muligheden for at tale med vores venner og familie når som helst og hvor som helst.

Jeg synes dog, at vi skal være bedre til at huske, at det faktum, at vi er i stand til hurtigt at give besked til andre, ikke skal blive en undskyldning for konstant at ændre vores aftaler i sidste øjeblik og lade andre vente.

[English]

You might also like: