Kan man snart kramme via Skype?

Hvor tit modtager du et brev med posten? Dem fra banken tæller ikke, og reklamerne fra supermarkeder osv. gør heller ikke. Et rigtigt brev, som nogen har sendt dig med en hilsen eller måske endda en opdatering om, hvordan de har det? Det sker nok knap så ofte, som det gjorde for 10 år siden. Postkasserne sulter efter personlige breve, mens vi kommunikerer mere og mere elektronisk. E-mails, Facebook, Skype, Twitter, SMS osv. gør det let at sende en hurtig og gratis besked lige meget hvor langt væk, modtageren er.

I 1958 rejste min farmors søster og hendes familie til fra Danmark til Australien. Dengang tog rejsen flere uger, mens den i dag kun tager ca. 24 timer. Da de endelig kom frem, kunne de foretage et kort og meget dyrt opkald til Danmark og fortælle, at de havde det godt. De følgende år bestod al kontakt med familie og venner i Danmark af et par breve om året. Min farmor besøgte aldrig sin søster ’down under’ – det var alt for dyrt.

I dag har vi en række andre måder at kommunikere på – også med personer, der er langt væk fra os. Ser man bort fra fysisk kontakt, kan man kommunikere lige så ofte og til samme pris med sine venner i udlandet som med sin nabo. For at foretage et opkald på Skype eller sende en e-mail har man ikke brug for andet end en internetopkobling, og den kan skaffes stort set alle steder i verden.

Det er altså ikke bare en dum kliché, når vi siger, at verden bliver mindre og mindre. Venner og familie, der rejser til Australien, Kina eller Sydamerika forsvinder ikke, som de gjorde før hen – de er kun en internetforbindelse væk.

Teknologien erstatter naturligvis ikke den intimitet, der er i at få et knus eller holde en hånd, men den gør det nemmere at rejse eller endda at bo i udlandet. Tak for hjælpen, teknologi!

[English]

You might also like: