Nordisk mytologi: Gedetrukne kærrer, magisk visdomsvand og en regnbuebro

Inden Harald Blåtand gjorde danerne kristne i 966, var den nordiske mytologi hovedreligion i Norden. Ligesom de romerske og græske mytologier, stillede den nordiske mytologi et begrebsapparat til rådighed, der kunne forklare verden og mystiske fænomener såsom vejret, verdens skabelse, og døden og det hinsidige.

Ifølge den nordiske mytologi, er verden bygget op omkring livets træ Yggdrasil og består af ni delverdener. De tre vigtigste af disse er Asgård, Midgård og Udgård. Som navnet indikerer ligger Midgård i midten af de tre verdener, og er også menneskenes verden. På Midgårds ene side er Asgård, asernes (gudernes) verden, og på den anden side Udgård, som er jætternes (kæmpernes) verden. Mellem Midgård og Asgård går regbuen Bifrost, som danner bro mellem menneskenes og gudernes verdener. Når en mand dør i kamp, rejser han over Bifrost til Asgård, hvor han bliver hyldet sammen med de andre faldne krigere i borgen Valhalla.

Valhallas hersker og gudernes overhoved er Odin, den ældste og viseste af alle guderne. Odin har fået sin visdom af at drikke af Mimers brønd, en brønd ved Yggdrasils rødder, som vogtes af asen Mimers hoved. For at få lov til at drikke af brønden måtte Odin ofre sit ene øje, som nu ligger og svømmer rundt i brønden, og bogstavelig talt giver Odin mulighed for at holde øje med verden gennem visdommens vand.

Nogle af jer læsere har sikker hørt om Thor – tordenguden. Når Thor kører henover himlen i sin gedetrunke vogn, mens han svinger sin hammer Mjølner, tordner og lyner det. Mjølner er ligeledes Asgårds mest kraftfulde våben; når Thor kaster Mjølner rammer han altid, og Mjølner vender altid tilbage til Thors hånd.

Den dag idag er den nordiske mytologi stadig til stede i hver en danskers liv – gennem navnene på ugens dage. Tirsdag betyder Tyrs dag, onsdag er Odins dag, torsdag kommer af Thors dag og fredag får sit navn fra kærligheds- og frugtbarhedsgudinden Freja.

Hvis du gerne vil lære mere om den nordiske mytologi kan jeg varmt anbefale tegneserien Valhalla. Hvert album i serien fortæller en ny historie om de nordiske guder, for eksempel om den gang Mjølner blev stjålet af jætten Udgårds-Loke og Thor måtte klæde sig ud som kvinde for at få sin elskede hammer tilbage, eller om den gang Odin rejste væk fra Asgård og hans bindegale brødre Vile og Ve tog magten. Nordisk mytologi bliver stadig praktiseret i Danmark, og omkring 600 danskere er medlemmer af det nyhedenske trossamfund Forn Siðr.

[English]

You might also like: