14 dolog, amit nem tudtál Grönlandról

A világ legnagyobb, és legritkábban lakott szigete. Melyik lehet ez a hely?

Grönland, természetesen.

Van valami, amit tudsz Grönlandról a kiszámíthatatlan időn, jegesmedvéken és hatalmas jéghegyeken kívül? Nem nagyon, igaz? Itt egy pár dolog Grönlandról, amit még nem biztos, hogy hallottál:

1. Grönland az Északi-sarkkörön fekvő ország, lakossága körülbelül 56 000 fő melynek negyede Nuukban, a fővárosban él.

2. A napi átlaghőmérséklet Nuukban évszaktól függően -8 és 7°C között van.

2 HU greenland intext 13. A hivatalos nyelv grönlandi, de a legtöbben dánul és páran angolul is beszélnek.

4. A 18. század elején Dánia elfoglalta Grönlandot. Manapság az ország nagyrészt független, de még mindig Dánia irányítja a külügyi, védelmi, és monetáris politikát

2 HU greenland intext 25. Azért Grönland a neve (zöld ország), mert Vörös Erik be akarta telepíteni a vidéket, és azt híresztelte, hogy az ország lakhatásra tökéletesen alkalmas.

6. A lakosság 2/3 része grönlandi inuit, a maradék 1/3 európából, .legnagyobb részben Dániából származik.

7. Nincsenek utak, amik összekötik a városokat. Ha valaki utazni akar, repülhet, hajózhat, vagy közlekedhet kutyaszánon is.

2 HU greenland intext 38. A sziget 2/3-át fedő jégtakaró több, mint 2 km vastag.

9. Mivel az ország magas szélességi fokon fekszik, egész télen sötét van, és egész nyáron világos. Az északi részen egy évben 120 napig nem megy le a nap, 108 napig nem jön fel, és csak 137 napon van nappal és éjszaka is.

10. Az öngyilkosságok száma nagyon magas, és sokaknak vannak alkoholproblémái is.

2 HU greenland intext 411. A Qivitoqok a legenda szerint félig halott, félig élő emberek, akik olyan erősek, mint az állatok, és éjszaka jönnek elő. Félelmetes, nem?

12.Rengeteg szánhúzó kutya van Grönlandon. Ami meglepő, hogy nem lehet őket a sarkkörnél délebbre vinni. Ha ilyen történik, soha többé nem térhetnek vissza. A sarkkörön túlról sem lehet kutyákat bevinni az országba, mert félő, hogy keverednének az ottani állatokkal.

2 HU greenland intext 513. Csak egy pár emlősfajta él Grönlandon: jegesmedve, rénszarvas, sarki róka, farkas, sarki nyúl, menyét, és növényből is csak 500 fajta található.

14. A Mikulás Grönlandon él! Ilulissatban, hogy pontosak legyünk. A város főterén kapott helyet az a hatalmas postaláda, amibe a világ minden tájáról érkeznek levelek. És a legjobb? Vannak önkéntesek, akik válaszolnak ezekre.

banner_hu[English]

You might also like: