A csokoládé és a kos- Játsszunk anagrammásat!

Mi a közös az alábbi szavakban: csokoládé, kos, lé, ék, ács, sál, dél, cél, sok, kád? Első ránézésre talán semmi, de közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy valamennyi szó a „csokoládé” betűiből áll össze. Mindezen szavak tehát a csokoládé szó anagrammái (persze annyi engedményt téve, hogy a cs betűt két külön betűnek tekintjük.) Aki még emlékszik rá: Dan Brown világhírű Da Vince kód-ja nagyon nagy részben éppen az anagrammákra épít. Bár a valódi anagrammák a szó valamennyi betűjét felhasználják, mi pillanatnyilag elégedjünk meg az egyszerűsített verzióval.

De miért is töltenénk értékes időnket anagrammák gyártásával olyankor, mikor éppen nem egy Dan Brown könyvben merülünk el? Íme, néhány ok.

1. Szókincsfejlesztés

Nyelvtanulóknak különösen hasznos, de magyarul is jó móka: Üssünk fel egy szótárat, és keressünk egy rokonszenves szót (ideális esetben a szó jó hosszú, és 2-3 féle magánhangzót tartalmaz). Ha ez megvan, jó eséllyel hosszú percekig elszórakozhatunk az új szavak kitalálásával. Az angol nyelv különösen gazdag kedves kis hárombetűs szavakban, és az ékezetek és kettős betűk hiánya is megkönnyíti dolgunkat.

2. Egy kis amatőr írásművészet

Ha már a kezünkben van egy kellőképpen hosszú lista, jó lenne valamit kezdeni vele. Megpróbálhatjuk például egyetlen szövegbe beágyazni az összes szót. A fenti bizarr szólista esetében szólhatna történetünk az ács kosáról, amely szerette a csokoládét. Ha ugyanez angolul is sikerül, már semmi sem ingathatja meg hitünket saját zsenialitásunkban.

3. A szenilitás megelőzése

Mivel a szellemi erőfeszítés (állítólag) frissen tartja agyunkat, törjük meg a keresztrejtvények monotóniáját néhány anagrammával. A siker, sajnos, nem garantált.

4. Rejtélyek és rejtvények

Mivel anagrammákból akár teljes mondatokat is lehet gyártani, az igazán profik rejtjelezésre is használhatják a technikát. Ha pedig egy politikus beszédében gyanús betűkapcsolatokat vélünk látni, minden készen áll saját, külön bejáratú összeesküvés-elméletünk megalkotására.Aki gyors eredményekre vágyik, használhat anagramma-megfejtő programot is. Mielőtt túl nagy jelentőséget tulajdonítanánk az anagrammáknak, nem árt feltenni a kérdést: Egész biztos, hogy az univerzum rejtélyei pont magyarul (esetleg angolul) várnak megfejtésre?

Végezetül egy kis játék: Vajon hány másik magyar szót lehet alkotni a „kötelezettség” szóból?

[English]

You might also like: