A leghíresebb vörös hajú lány – Anne Shirley

Aki valaha is hallott a kanadai Prince Edward -szigetről, valószínűleg ismeri az írónő, Lucy Maud Montgomery nevét. A szigetnek csak egy lakója híresebb még nála is, mégpedig Anne Shirley, az Anne otthonra talál című regény (és 7 további könyv) főhőse. Az első kötet egy kis ,vörös hajú árvalány története (igen, a hajszíne fontos), akit, önmagukat is meglepve, egy idősödő testvérpár fogad örökbe. De mitől olyan különlegesek az Anne-könyvek?

A képzelet hatalma

Anne életét át- meg átszövi az álmodozás, amivel az az egyetlen probléma, hogy Anne szerint a főzés, a takaróvarrás és hasonló tevékenységek, „nem nyújtanak teret a képzeletnek” Persze mondanunk sem kell, hogy egy szorgalmas avonlea leány napjait épp ezek kellene, hogy kitöltsék. Anne azért nincs elveszve: szabadidejében lelkesen írogat. Bár Montgomery végül nem teszi hősét hivatásos írónővé,Anne az egyik filmváltozatban egy sikerregény írójaként jelenik meg.

Ismerd fel az élet apró örömeit!

Ha egészen őszinték akarunk lenni, Anne örökös optimizmusa, ahogy ragyogó szemmel várja a napfelkeltét, néha kissé sok is tud lenni. Ezt ellensúlyozandó a kislány hol a folyóba esik bele, hol fájdalomcsillapítót tesz a tortába, és ezzel rögtön szerethető figurává válik. Anne életfilozófiáját időnként az Eleanor H. Porter által megalkotott Pollyannáéhoz hasonlítják, de szerencsére Anne nem látja meg mindennek a napos oldalát.

Kövesd nyomon Anne egész életét!

Van jellemfejlődés a regényekben? Hogyne. Anne maga abban látja a reményt, hogy az emberileg elkövethető hibák száma bizonyára véges, így előbb utóbb ki kell fogynia belőlük. És valóban: felnőtt korára Anne jóval megfontoltabb lesz, bár meg kell mondjam, hogy a csúnyácska szeplős árva lány jóval eredetibb figura, mint a hatgyermekes, gyengéd anyuka. A változás részeként még Anne haja is varázslatos módon megsötétedik. Mindezzel együtt: Anne-t egyszerűen szeretni kell.

Költözzünk a Prince Edward-szigetre!

Az Anne-regények olyan jó propagandát csinálnak a Prince Edward-szigetnek, hogy az ember szinte nem érti, hogyan élhet bárki is máshol. Hiszen lehet kocsikázni a vörös utakon, virágot szedni az Ibolyás-völgyben és sétálni a Szerelmesek Ösvényén. Különben is, aki egyszer a Szigeten született, az ott is marad, hiszen a bölcs Mrs Lynde szerint nem helyes dolog, ha a fiatal lányok túl sokat utazgatnak, mint mondja: „Mindig a Sátán jut róla eszembe, aki Jób Könyvében le-fel, s ide-oda járkál.”

A Prince Edward sziget turizmusa természetesen nagyban épít Anne Shirley népszerűségére. Az odautazónak még abban a kétes örömben is része lehet, hogy együtt teázhat egy Anne-imitátorral. Ha ez nem elég vonzó program: a sziget gyönyörű, és csak arra vár, hogy felfedezzük.

[English]

You might also like: