A Legnagyobb Nyelvtanulással Kapcsolatos Mítosz, Leleplezve

Sokan, akik szeretnének megtanulni egy idegen nyelvet, már a tanulás elkezdése előtt elbátorodnak tőle. Erre leggyakrabban nyelvtanulással kapcsolatos városi legendák szolgáltatják az okot. Hadd mondjam el: ezek egyáltalán nem igazak, nincs rájuk tudományos magyarázat, inkább csak önbeteljesítő jóslatok.

HU languagemyth intext1

A kifogás, amit leggyakrabban hallottam, hogy valaki miért nem kezd bele egy új nyelv tanulásába az, hogy egy bizonyos kor után az ember ehhez túl öreg. Ha sikerül magad meegyőznöd ennek az igazáról, biztos, hogy belebuksz, mert el sem kezded. Az egyetlen tudományos állítás ezzel kapcsolatban egy 20. századból származó elmélet, amely szerint az agynak van egy olyan fejlettségi fázisa, amikor könnyebben sajátít el új nyelveket, de ezt a teóriát második nyelv esetében mind pszichológusok, mind nyelvi szakemberek elvetették. Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy 50-60 éves emberek sikeresen sajátítanak el új nyelveket.

Azért előnyös fiatalabb korban új nyelvet tanulni, mert minél fiatalabb valaki, annál könnyebben sajátítja el a nyelv kiejtését. Ezt leszámítva minden a megfelelő eszközöktől és a befektetett energia mennyiségétől függ. Ha egy felnőtt és egy gyerek ugyanabban a környezetben, ugyanazt a tananyagot próbálja elsajátítani, akkor biztos, hogy nem fogunk sikerrel járni, hiszen a felnőttek és gyerekek különbözőképpen tanulnak.

HU languagemyth intext2

Azt mondják, a gyerekek úgy szívják fel a tudást, mint egy szivacs, de a felnőttkori nyelvtanulásnak is van nehány előnye:

1. Lehetnek hasonló szavak az anyanyelvedben, és a tanult nyelvben: nézz utána, meg fogsz lepődni. Rövid idő alatt szerezhetsz nagy szókincset.

2. Idősebb fejjel könnyebb elsajátítani a nyelvtant és megérteni a kulturális különbségeket.

3.  Felnőttként több forrás áll rendelkezésre: rádióadások, telefonos applikációk, sorozatok, cserediákok, csak hogy pár példát említsek.

4. A felnőttek jobban terveznek, elemeznek, szerveznek, és tudatosan tudnak arra koncentrálni, amit tanulni szeretnének. Ezek mind nagyon jót jönnek egy új nyelv tanulásánál.

Itt az ideje, hogy az előnyödre fordítsd, hogy felnőttként tanulsz új nyelvet, és elkezdj hinni magadban. A legjobb idő egy új nyelv tanulásának elkezdésére pedig nem máskor van, mint MOST!

[English]

You might also like: