A Nyelvek Európai Napja

HU languageday intextHU

Több, mint 6000 nyelvet beszélnek a világon. Mindegyik mögött egy gazdag, és változatos kultúra rejlik. Európában, a 225 beszélt nyelv  közül az oroszt beszélik anyanyelvként a legtöbben, mintegy 150 millióan. Második helyen a német áll 95 milló beszélővel, ezt követi a török 80 millió, a francia és az angol 65-65 millió anyanyelvi beszélővel.

A legtöbb országban kisebbségi és regionális nyelvek is léteznek. Ebből a szempontból is Oroszország vezeti a listát, ahol a kritériumoktól függően 130-200 kisebbségi nyelvet különböztethetünk meg. Ezek közül a nyelvek közül néhány hivatalos státuszt is kapott, ilyenek például a Spanyolországban beszélt katalán vagy baszk nyelvek. A világ minden pontjáról érkező immigránsok és menekültek hatására pedig Európa egy multilinguális és multikulturális hellyé vált olyan városokkal, mint London, ahol 300 különböző anyanyelvet is beszélnek.

A Nyelvek Európai Évét 2001-ben szervezte meg  az Európa Tanács és az Európai Unió, melyben 45 országból több millió ember vett részt. Fő céljuk a nyelvi sokszínűség ünneplése és a nyelvtanulás támogatása volt. A záró rendezvényen az Európai Tanács Miniszteri Bizottságsa úgy határozott, hogy onnantól kezdve a Nyelvek Európai Napját minden évben megünneplik szeptember 26-án. Arra törekszenek, hogy megőrizzék és gondozzák Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét.  Az Európai Bizottság elkötelezett aziránt, hogy javítsa a nyelvtanulási lehetőségeket egész Európában.

HU languageday intext2

A Nyelvek Európai Napjának alkalmából rengeteg programot szerveznek az egész kontinensen.: rádióműsorokat, konferenciákat, nyelvórákat. Ha vetünk egy pillantást a programra, találunk többnyelvű rap koncerteket Zágrábban, mini nyelvórákat berlini könyvtárakban, nyelvi kávézókat, vagy európai témájú bárokat. Szakmai eseményeket is szerveznek – szemináriumokat Bécsben, Berlinben, Helsinkiben, Lisszabonban és más nagyvárosokban.

Ha valaki nem tud megjelenni ezeken az eseményeken de szeretne valamilyen módon mégis a nap részese lenni, a rendezvény hivatalos honlapján sok nyelvvel kapcsolatos dolog megtalálható, többek között játékok, érdekességek, nyelvtörők.

A nyelvtanulás kortól függetlenül mindenki számára hasznos. Soha nem lehetünk túl öregek ahhoz, hogy megtanuljunk egy nyelvet, hiszen ez új lehetpőségeket és kalandokat tesz lehetővé számunkra. Egy új nyelv megtanulása segít abban, hogy megértsük egymást, és leküzdjük a kulturális különbségeket is.

[English]

You might also like: