A vetkőző királykisasszony-Hungarikumok

Mi jelképez valójában egy országot? És mi az, amiről szeretnénk, ha ismernének minket? Az alábbi egy felettébb szubjektív lista. A közös pont az, hogy valamennyit nevezték már hungarikumnak az évek során. A létező listákból ezek a saját kedvenceim.

Puli: Miért foglal el a puli ilyen előkelő helyet a listán? Elsősorban különleges külseje miatt. Bár számunkra egy puli látványa nem szokatlan, értékelnünk kell azt is, milyen benyomást kelt másokban. Eredetileg a puli természetesen pásztorkutya, de a jelek szerint házi kedvencként is megállja a helyét. Az Animal Planet 101 nagykutya című műsorában láthatjuk, milyen benyomást kelt egy puli egy amerikai fonalbolt vendégeiben: „ Nézd csak, az a gombolyag ott megmozdult!”

Herendi Porcelán: Mivel a reptéren is beszerezhető, kiváló megoldás kétségbeesett turisták illetve üzletemberek számára, akik nem mernek szuvenír nélkül hazaállítani. Az ugyan elgondolkoztató, hogy ki akar mázsás és törékeny porcelán étkészleteket cipelni a repülőre,de tény, hogy a herendi porcelán valóban különleges ajándék. Gyártása 1826-ban kezdődött, és a vevők között ott találhatjuk Sissit és Diána hercegnőt, vagyis a vásárlással igencsak illusztris társaságba kerülünk.

Magyar népmesék: Annak ellenére, hogy nem olyan kézzel foghatóak, mint más hungarikumok, kár lenne kihagyni őket, hiszen milyen lett volna a gyermekkorunk a világszép nádszálkisasszony, a kurta farkú malac és az Óperenciás tenger nélkül. Ami a magyar mesék nemzetközi hírét illeti, néhány éve Romániában figyelmeztették a Minimax csatornát, amiért egy olyan mesét mutatott be, amelyben a királykisasszony levetkőzik cserébe néhány malacért. Azért nem gondolom, hogy ez a szörnyű erkölcstelenség bárkit is eltántorítana a magyar népmesék olvasásától.

Rubik kocka: Jólesik emlegetni, hogy a rendkívül híres Rubik kocka egy 1974-es magyar találmány. Mivel jómagam még sosem raktam ki, valószínűleg itt lenne az ideje megismerkednem a YouTube-on fellelhető elképesztő mennyiségű oktató videó valamelyikével. 2009-ben Rubik Ernő új találmánnyal állt a világ elé: megszületett a Rubik 360, amely első ránézésre a kockánál is nehezebb feladványnak tűnik.

Túró Rudi: Mivel a magyarok többsége már régen megöltötte volna ezt a listát ételekkel (no, meg italokkal!), úgy vélem, illik legalább egy ételféleséget megemlítenem. Bármilyen népszerű étel a Túró Rudi Magyarországon, a leírása sok külföldiben gyanakvást kelt, különösen azokban az országokban, ahol a túrót egyfajta sajtként tartják számon. Talán ennek köszönhető, hogy megtaláltam a világ legrosszabb édességeinek listáján is. Vigasztalásunkra szolgáljon, hogy a kommentelők nem értenek egyet a cikk szerzőjével. Különben is: annál több marad nekünk.

[English]

You might also like: