A világ kedvenc játéka: A Rubik kocka

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki fogott már a kezében Rubik kockát és megpróbálta kirakni. Azt azonban szerte a világban nem sokan tudják, hogy a magyar feltalálója, Rubik Ernő után kapta a nevét. Ez a kocka több mint egy egyszerű játék. Világszerte rajonganak érte és honlapok, blogok, videók és könyvek milliói szólnak a Rubik kockáról.

De nézzük meg röviden a kocka történetét és néhány érdekes és izgalmas tényt is.

Rubik Ernő egy magyar építész, designer és egyetemi professzor. Valójában csak egy három dimenziós geometriát magyarázó modellt szeretett volna tervezni, de az eredmény a világ legnépszerűbb játéka lett, amit először Bűvös kockának nevezett el. Az első darabot 1977-ben Budapesten adták el, majd három évvel később kezdték el exportálni, amikor is átnevezték Rubik kockának. Azóta több mint 300 millió darabot adtak el és a kocka megihlette a divatvilágot, a dizájnvilágot, az építészetet, filmeket, zenét és még egy irányzatot is neveztek el róla, a „Rubikizmust”.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki tudja, hogy működik a kocka de azt tudtátok, hogy összesen 43 252 003 274 489 856 000 színkombináció létezik? És hallottál már a gyorsasági Rubik kocka-versenyekről? Ezeknek a lényege, hogy ki tudja a leggyorsabban kirakni a kockát és világszerte több ilyen eseményt szerveznek. Jelenleg a klasszikus 3x3x3-as kategóriában a rekordot az ausztrál Feliks Zemdegs tartja 5.66 seconds. Egy másik igencsak lenyűgöző rekord magyar érdekeltségű, bekötött szemmel Endrey Marcell 27,65 másodperc alatt rakja ki a kockát. Egyértelműen erre a szintre való eljutáshoz rengeteg idő és gyakorlás szükséges, de a következő videó segíthet a gyakorlásban. Elő a Rubik kockákkal és próbálj meg lépést tartani a videóval, mert rappelve (igen, rap!) segít a megoldásban. Ha még utána is abszolút elveszett és tehetlen leszel, csak szedd le és ragaszd át a matricákat 😉

Neked mi az egyéni rekordod? Van valamilyen különleges kirakási technikád?

[English]

You might also like:

  • Sorry, but we couldn't find anything useful.