Amit az iskolában nem tanítanak: élet

Ismét eljött a születésnapom, ilyenkor az emberek általában elgondolkoznak egy kicsit az életükről, kiértékelik azt. Én is így tettem. Íme itt az eredménye.

Ha közelebbről megnézzük, milyen érdekes, hogy a felnőtté válás folyamata mennyire megváltozott az elmúlt években. Néhány évtizeddel ezelőtt az egész teljesen másképp működött. Ha egy olyan egyetemen végeztél, amelynek legalább viszonylag jó híre volt, minden esélyed meg volt rá, hogy könnyedén szerezz egy munkát, és elérd az életet, amit akartál. Ez volt az úgynevezett „X generáció” vagy más néven „Baby Boomer”-ek időszaka. A dolgok megváltoztak. Eljött az „Y generáció” ideje. Manapság a jó jegyeid és iskolai elismeréseid mellett bizonyítanod kell, hogy készen állsz a munka világára. Ezért is olyan fontos, hogy már a tanulmányaid alatt gyakorlatokat vállalj, ha lehetőséged van rá, akár külföldön is. Itt az idő, pakolj össze és lépj ki a komfortzónádból. Hidd el, a legjobb érzés, amikor a saját függetlenséged élvezheted!
the-earth-2-1049880-m

Ha azt hiszed ez egy könnyű út, gyorsan csalódni fogsz. Nagyon nehéz. Ott kell hagynod az otthonod és ettől fogva saját magadról kell gondoskodnod. Nem tanítják az iskolában, hogyan is légy felnőtt. Ezért is utálom, mikor a professzoraim azt mondják: “A te munkád most, hogy diák légy!”… Soha nem hallottam még erről a munkáról…

Visszatérve a témához: senki nem fogja feltölteni a hűtőd, senki nem fogja kimosni a ruháid vagy kitakarítani a szobád, esetleg főzni rád. Ráadásul a munkahelyeden is legjobbat kell nyújtanod, mindamellett gondoskodnod kell az összes adminisztratív feladatról, mint adózás, bankszámla stb. Mindez sokak számára borzasztó ijesztőenek fest, a legtöbbjük itt meg is áll, és úgy dönt, hogy inkább az iskola vagy az otthon kényelmében marad.

A határok ledőltek, utazhatsz a világban és az a néhány ember – akik elég bátrak, hogy hátrahagyják a kényelmes életüket, melyben a szüleik gondoskodnak róluk minden nap – azok igazán büszkék lehetnek magukra. Nehéz leírni ezt az érzést. De az biztos, hogy egy fárasztó nap után tiszta lelkiismerettel térhetsz nyugovóra. Proaktívan mindent megtettél, hogy valóra váltsd az álmaid, nem pedig csak kifogásokat kerestél a képzeletbeli foteledből, hogy miért nem tudod elérni céljaidat, és panaszkodtál az egész világra. Napról napra megtapasztalhatod, miként nő az önállóságod, hogyan szélesedik a látóköröd és fejlődnek úgy a személyes, mint a szakmai képességeid.

A saját lábadon állni egyszerre  fárasztó és nagyszerű érzés.

Elég bátor vagy, hogy elkezd a saját életed?

[English]

You might also like: