Fedezd fel Európát: Utazni olcsóbb és egyszerűbb, mint gondolnád!

Azt mondják, az utazás az egyetlen dolog, amit az ember „megvesz” és valóban gazdagabb lesz tőle. Ezzel én is egyetértek és szerencsére utazni ma már nem luxus, legalábbis nem Európában. Az elmúlt pár évben átalakultak az utazási szokások és mindenki számára elérhetővé vált, hogy utazzon. Én személyesen hiszek abban, hogy az utazás, más kultúrák megismerése és külföldiekkel barátkozni a legjobb módja annak, hogy egy egyesült Európát teremtsünk. Lássuk tehát néhány ötletet az olcsó utazásra!

Először is: Repülj okosan! Európa a fapados légitársaságok melegágya, amik az adóknál és illetétkeknél egy kicsit többért kínálnak repülőjegyeket. A leghíresebb (vagy inkább hírhedtebb) és legnépszerűbb az ír Ryanair, ami naponta több mint 1500 járatot indít. Ryanair a mindenféle extráktól mentes légitársaságok tökéletes példája (nem állítható ülések, nem kínál átszállásos járatokat, nincsen semmiféle kompenzáció, ha valaki lekési a gépet, kevesebb mosdó-több ülés stb.), ami miatt igen alacsonyan tarthatják az áraikat. Néha akár már egy euróért is lehet jegyet foglalni (adók és illetékek nélkül)! Több légitársaság is ajánl viszonylag alacsony utakat, mint például az EasyJet, German Wings, Vueling, Wizz Air és még sok másik. Ajánlatos tehát gyakran ellátogatni a honlapjaikra, mivel a jó ajánlatok hamar elkelnek.

Miután megérkeztünk a célállomásra, természetesen szükségünk van szállásra. Hallottál már a Couchsurfing-ről? Ők a világ legnagyobb utazási közössége és alapvetően arról szól, hogy megosztjuk otthonunkat másokkal és ezáltal egy nemzetközi kapcsolati háló alakul ki. Ez nem csak szállásadásról szól, hanem „túristaság” egy teljesen új formája. Helyieknél lakni, házi ételeket enni, a szállásadók segítségével felfedezni új helyeket-mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy város/ország „igazi arcát” lássuk és egy életreszóló élményben legyen részünk. Nem is beszélve arról, hogy mindezt teljesen ingyen. De amennyiben nem érzed magad kényelmesen idegenek házában, foglalj szobát egy hostelben! Vannak erre specializált honlapok (hostelword.com, hostelbookers.com), amelyek rengeteg hostelt kínálnak és még Európa legdrágább városaiban is találhatsz szobát már 10-15 euróért.

Amint van szállásod nem maradt más, mint hogy élvezd a szabadságodat. Természetesen mindenhol vannak „kötelezően megnézendő” kulturális és történelmi látványosságok, múzeumok, amik sajnos néha elég drágák. De ha szeretnél egy kicsit spórloni a városnézésen, egyre több város kínál ingyenes városnéző séta-túrákat, amiket önkéntesek vezetnek, akiknek a túra végén lehet borravalót adni, amennyiben tetszett a vezetés.

Tehát ne habozz, foglalj le minél hamarabb egy repülő- vagy vonatjegyet vagy stoppolj, fedezz fel új helyeket, találkozz új emberekkel és szerezz felejthetetlen emlékeket, mert utazni olcsóbb mint gondolnád! Jó utat!

Te szeretsz utazni? Hova mennél legközelebb?

[English]

You might also like: