Fesztivál a Sarkkörön – Iceland Airwaves 2014

Ősz közepén az ember általában valamelyik trópusi szigetre megy, ha nyaralni szeretne, hogy feltankoljon napsütésből és kellő mennyiségű D-vitamint tároljon el a téli hónapokra. Ezzel szemben én inkább úgy döntöttem, hogy Izlandon töltök pár napot, és kiengedem a gőzt az Airwaves fesztiválon.

Reykjavik két évig volt az otthonom, úgyhogy a fesztiválon kívül is rengeteg okom volt a látogatásra. Újra látni az ismerős arcokat, a szeretett utcákon kóborolni, a kedvenc kávézóimban ücsörögni és még jó koncerteket is hallgatni tényleg kihagyhatatlan élmény volt.

HU festival intext 1Mielőtt hallottam az Airwavesről, sohasem tudtam volna elképzelni egy fesztiált a nyári forróság és a sátrak nélkül, a város közepén. Ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

HU festival intext 2Képzelj el egy fesztivált, ami a város minden pontján történik egyszerre – koncertek kis pubokban, koncerttermekben, múzeumokban, könyvesboltokban, és tulajdonképpen akárhol, ahova be lehet préselni pár embert. Jó dolog az egészben, hogy off-venue előadások is vannak, úgyhogy azok is a fesztivál részesei lehetnek, akik nem vettek jegyet. A legtöbb banda – leszámítva a “nagy neveket” – tart off venue-koncertet is, és ahogy tapasztaltam, ezeken sokszor job a hangulat, mint a belépős eseményeken.

HU festival intext 3Ha van valami, amit nem szeretek az Airwavesben, az a sorbanállás, akár fél órán keresztül is. Jeggyel. A viharos szélben. (Úgy tűnik, a szervezőknek mindig sikerül kifogni azokat az időszakokat, amikor a legrosszabb az idő. Emlékszem, két éve olyan erősen fújt a szél, hogy azt tanácsolták mindenkinek, hogy inkább maradjanak otthon. Mindig nosztalgiával fogok gondolni a szélben repkedő trambulinokra.) Miután láttuk, hogy a sor a híresebb előadók koncertjeire akár egy buszmegállónyi távolságra is lehet, úgy döntöttünk, hogy inkább a kisebb, helyi bandákra koncentrálunk – és nem csalódtunk. Izlandon tényleg sokkal nagyobb sűrűségben fordulnak elő jó zenészek, mint bárhol máshol.

HU festival intext 4Mindent összevetve, örülök, hogy nem egy trópusi szigetre mentem nyaralni. Ezek a napok Izlandon olyan élményt adtak, amiről még nagyon sokáig fogok beszélni. Lehet, hogy nem barnultam le, de semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor hulla fáradtan, de boldogan sétálunk haza, miközben a fejünk felett Északi Fények táncolnak.

banner_hu[English]

You might also like: