Kiáltsd ki véleményedet a hegytetőről! – Üdvözlünk a fórumok világában

Te miért tanulsz nyelveket? Akkor is folytatnád, ha nem lenne muszáj?Bár a nyelvtanulásnak nyilvánvalóan sok praktikus oka van, számomra nem elhanyagolható szempont, hogy így lényegesen több anyaghoz férek hozzá az Interneten. Ez a módszer-különösen haladó nyelvtanulók számára lehet ösztönző.

A fórumok kiváló lehetőséget nyújtanak az életszerű nyelvgyakorlásra, mégpedig stresszmentesen, a fotelből. Persze a fórumokon jellemző virtuális ordítozás kissé növeli az ember vérnyomását, dehát valamit valamiért.

Mégis, miféle fórumról van szó?

Bármilyenről. Ha van véleményed a globális felmelegedésről, a halálbüntetésről vagy az oktatásügyről, vitasd meg mindezeket angolul (vagy legalább olvass róluk)! Ha pedig a felsorolt témáktól borsódzik a hátad (ami velem is megesik), még mindig ott vannak a sportok, a kisállatok és a családi nyűgök és örömök.

A fórumok a valódi nyelvet tükrözik?

Az attól függ. Az ember nyilván lényegesen lassabban ír, mint beszél, de például a kis mosolygó-kacsintó-viszolygó fejecskék elvben az arckifejezésünket hivatottak helyettesíteni. Mivel pedig egy fórumbejegyzés mégsem nagyregény, számíthatunk rá, hogy nagyjából a kortárs beszédmódot sajátítjuk el.

A fórumok angolsága helyes?

Sajnálattal kell bevallanom, hogy gyakorlatilag sosem az. Ennek ellenére, ha az ember éppen nem a nyelvvizsgájára készül, talán megbocsátható, ha nem midig tökéletes szövegeket lát. Arról nem is beszélve, milyen mulattatóak tudnak lenni ezek a hibák, hiszen még véletlenül sem hasonlítanak arra, amit egy magyar anyanyelvű írna le. Néhány angol példa (ezúttal a YouTube kommentekből):

• She should have got a sergeant. (surrogate mother helyett)
• He really has no hurt. (heart helyett)
• No days it is safer. (nowadays helyett)

Unod az olvasgatást?

Mondd el a véleményedet, hiszen a fórumok erre valóak! Persze ne ijedj meg, ha perceken belül vérre menő vitába keveredsz azzal kapcsolatban, hogy a játszótérre vajon három vagy négy órakor helyes-e menni – és ez nem vicc! Most, hogy ismered a kockázatokat, vágj bele bátran: fórumon keresztül nem lehet harapni!

Naiv ember lévén hiszek abban, hogy a kedves fórumozók a valóságban nem kaparnák ki egymás szemét ilyen apróságok miatt. Ha azonban mégis, legalább megismerjük embertársainkat, ami nem haszontalan dolog, sem magyarul, sem angolul.

[English]

You might also like: