Klingon, Quenya, Eszperantó, Dothraki – Mesterséges Nyelvek: 2. rész

HU constructed lan2 intext1

taH pagh taHbe’. DaH mu’tlheghvam vIqelnIS.
quv’a’, yabDaq San vaQ cha, pu’ je SIQDI’?
pagh, Seng bIQ’a’Hey SuvmeH nuHmey SuqDI’,
‘ej, Suvmo’, rInmoHDI’?

Lenni vagy nem lenni: ez itt a kérdés.
Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?
Meghalni – elszunnyadni – semmi több;

-William Shakespeare, Hamlet
Klingonra fordította Andrew Strader és Nick Nicholas

Az előző részben tisztáztuk, mit is jelent az, hogy ‘mesterséges nyelv’, és példákat is láthattunk olyan nyelvekre, amelyeket azért alkottak meg, hogy mindenki által használva univerzálisan beszélt nyelvvé váljanak. Ebben a részben olyan nyelveket szeretnék bemutatni, amelyeket azért alkottak, hogy egy kitalált világ részévé váljanak.

 

1. Klingon: a Star Trek sorozatban szereplő egyik faj nyelve. Első alkalommal az 1979-ben megjelent Star Trek filmben volt hallható. A Paramount Pictures Mark Okrand nyelvészt kérte fel, hogy alkossa meg a nyelvet teljes egészében nyelvtannal és szókinccsel együtt. Állítólag Okrandot nagyban inspirálták a bennszülött amerikai törzsi nyelvek. Az első klingon szótárat 1985-ben publikálták és azóta rengeteg kifejezésgyűjteményt és egyéb kiegészítő nyelvkönyvet publikáltak. A Sok hűhó semmiért és a Hamlet is le lett fordítva klingonra miután az egyik részben elhangzott a „Shakespeare-t a legjobb eredeti klingon nyelven olvasni.“- mondat. Habár ezt viccnek szánták, a projektet pont annyira komolyan vették , mint egy bármilyen másmilyen irodalmi fordítást. 2006-ban a klingon volt a világon a legtöbbek által beszélt fikcionális nyelv.

 

2. Arda nyelvei: J.R.R. Tolkien Gyűrűk Urájában és más műveiben találkozhatunk velük. A két leginkább kifejlett nyelv ezek közül a sindarin és a quenya, amelyeket erősen befolyásolta a finn és a walesi. Tolkien munkája Középfölde nyelveivel tökéletes példaként szolgál arra, hogy megmutassa a fikcionális nyelvekben rejlő lehetőségeket. Az író szerint a tünde nyelveket szándékosan eurpóai stílusóra ls szerkezetűre alkotta. Azért alkotta meg ezeket a, hogy nyelvészeti mélységet adjon a fantasy és science fiction műveknek.

 

3. Dothraki: George R. R. Martin fantasy sorozatában, a Tűz és Jég dalában, és ennek televíziós változatában A trónok harcában megjelenő nyelv.  A sorozatban bemutatott nyelvet David J. Peterson alkotta meg az HBO felkérésére. Megalkotásához Peterson George R. R. Martin a nyelvről szóló leírásán kívül a török, orosz, észt, inuktikut és szuahéli nyelvekből merített ihletet. 2012-ben 146 újszülött kislány kapta a Khaleesi keresztnevet, amely a dothrakiban a khal (vezér) feleségére használt kifejezés.

[English]

You might also like: