Kötelező örömök? – A hétvégi ház jelenség

Vajon egy hétvégi ház valóban végleg megoldja a család nyaralási gondjait? Természetesen nyaralóból sokféle létezik, egy szerény lakástól egy másik városban egészen az amerikai álom típusú luxusingatlanokig. Tekintsünk most el az utóbbiaktól, és nézzük meg egy átlagos magyar hétvégi ház előnyeit és hátrányait.

Mi a baj a hétvégi házakkal?

Nem csodálatos, ha az embernek van hol kipihennie az egész hét fáradalmait? Hogyne volna az, de a kérdésnek van egy másik oldala is. Kérdezzünk csak meg egy kamaszt, akinek a szülei egy átlagos hétvégi ház (de nem egy balatoni nyaraló) tulajdonosai, és könnyen lehet, hogy negatív választ kapunk. A hétvégi házak óriási hátránya, hogy akkor is ott vannak, ha nincs rájuk szükség, és állandó karbantartást igényelnek. Aki nem kívánja szinte valamennyi hétvégéjét kapálással, ültetéssel vagy fűnyírással tölteni, az csalódhat a hétvégi házakban. Nem beszélve az egyéb munkákról, például a WC-szerelésről (ami ilyen helyeken valahogy mindig elromlik). Hogy miért említettem a kamaszokat? Mert ők az a korosztály, akik már képesek a hétvégi házban dolgozni, de nem elég idősek ahhoz, hogy maguk döntsenek a szabadidejükről. Nem irigyeltem például azt a lányt, aki egy időben lelkiismeretesen megosztotta hétvégéit saját és barátja szüleinek telke között (az idő sokkal inkább kertészkedéssel, mint pihenéssel telt).

Az úgynevezett hétvégi házak gyakran mérsékelten vonzó helyen állnak (más lapra tartoznak a gazdagok villái). Jártam olyan hétvégi házban, amelynek megközelítése több órás sétát igénylelt hegynek fölfelé-ami felfogható kirándulásnak, de minden héten talán egy kissé túlzás.

Mi a jó a hétvégi házakban?

Mivel sok ezer magyar család boldog, ha módjában áll egy kis hétvégi házat megvenni, egyértelmű, hogy a dolog előnyökkel is jár. Kezdjük a nyilvánvalóval: valakinek, aki egész héten egy számítógép előtt görnyedt, megváltás lehet kiszabadulni a városból. Az említett kertészkedésnek is van két, nem elhanyagolható következménye. Az első: olcsón, gyakran vegyszermentesen megtermelhető a család által fogyasztott zöldség és gyümölcs. A második: a kerti munka minden túlzás nélkül felfogható testmozgásnak is- ez pedig manapság a legtöbbünkre ránk fér.

A kérdés generációs problémákat is felvet. Nem egy fiatal tekinti a hétvégi házakat az unalmas, megállapodott élet szimbólumának. Aki úgy dönt, hogy ezentúl csaknem minden hétvégéjét ugyanott fogja tölteni, az lemond bizonyos (sokszor elérhetetlen) álmokról is. Valószínűleg nem gondolja többé, hogy nyaranta hátizsákkal fogja bejárni a világot. Ugyanakkor, mivel a hétvégi házak nagyon is pénzbe kerülnek, beszerzésük komoly lépést jelenthet a családnak, és valóban megoldhatják a nyaralási gondokat.

[English]

You might also like: