Magyar vendéglátási szokások – külföldieknek

Gratulálok, most hívtak meg egy igazi magyar vacsorára! Engedd meg, hogy adjak pár tanácsot, hogy olyan jó élményben legyen részed, amit sosem felejtesz el.

EnHuintext

1. Számíts rá, hogy az egész család jelen lesz. Egy igazi ünnepségen a nagymama másod-unokatestvérének unokahúga is jelen less. Mindenki egy öleléssel vagy két puszival köszönt majd.

2. Magyarul fognak kiabálni veled – vagy legalább is így fog tűnni. Igazából csak beszélgetni szeretnének. Sajnos az ország előkelő helyen szerepel az “Országok, ahol a lakosság nem beszél idegen nyelvet” listán, úgyhogy azt hiszik majd, hogy minél hangosabban beszélnek, annál valószínűbb, hogy megérted őket. Csak mosolyogj és bólogass, amíg valaki a segítségedre nem siet, hogy lerombolja a nyelvi akadályt.

3. Menj annyira éhesen, amennyire csak lehet. Lesz leves, minimum kétféle főfogás, rengeteg saláta és köret és meg több desszert. A vendéglátóid pedig biztosra fognak menni, hogy mindent megkóstolsz. Legalább kétszer.

4. Ha megkínálnak egy stampedli pálinkával, el kell fogadnod. Ez az állítás az összes felszolgált alkoholra igaz. A magyarok szeretnek inni, és szeretnek együtt inni másokkal. Ne feledd a csodaszót: egészségedre!

En Hu intext25. Sose koccints sörrel! Ez a szokás egy régi történeten alapszik. Az 1848-as forradalom leverése után az osztrákok sörrel koccintva ünnepeltek. Bármi mással tósztolva azonban emlékezz egy dologra: SZEMKONTAKTUS. Mindig nézz az ember szemébe, akivel éppen összekoccintod poharad.

6. Ha szerencséd van, érdekes történeteket is hallhatsz az idősebbektől a világháborúval, a kommunizmussal, vagy a régi szép időkkel kapcsolatban. Bepillantást nyerni abba, hogy milyen volt az élet néhány évtizeddel ezelőtt érdekes, különösen, ha mindez egy detektívszorinak tűnik kémekkel, katonákkal, és mozgalmas cselekménnyel.

A magyarok kicsit hangosnak és túl barátságosnak tűnhetnek elsőre, de egy dolog biztos: jószándékukból nincs hiány, és mindent meg fognak tenni, hogy jól érezd magad. Legyél felkészülve arra, hogy a túlevésből származó extra kilón kívül csak jó élményeket fogsz hazavinni a vacsoráról.

banner_hu[English]

You might also like: