Mit árul el rólad a második éned?

Digitális korban élünk, egyre többen és többen rendelkeznek internetkapcsolattal, ebben a pillanatban is emberek milliói használnak különféle social media oldalakat, valamint böngésznek a neten. Biztos vagyok benne, hogy sokunk rendelkezik legalább egy Facebook, Instagram, Twitter vagy Linkedin profillal. Ezeken az oldalakon folyamatosan megosztjuk gondolatainkat, időnként igen személyeseket is, valamint életünk kisebb és nagyobb jelentőséggel bíró történéseit. A különböző oldalakon teljes profillal rendelkezünk, ami digitális visszatükröződése személyiségünknek, egyfajta elektronikus lábnyom. Ha beírod a neved a Google-ba, a sok egyébb találat között könnyen felfedezheted a fél életed online. Vagy mégsem?
Social ego

Álljunk meg egy pillanatra. Biztosan az a személy vagy, akit a képernyőn látok? Meggyőződésem szerint, szándékosan vagy anélkül, a legtöbb ember egyféle személynek szeretné láttatni magát pl.: üzletmber, állatbarát vagy partyarc. Ha egy kicsit szétnézel ezeken az oldalakon és véletlenszerűen kiválasztod az egyik ismerősöd, biztos vagyok benne, hogy tudsz mondani legalább egy, igazán rá jellemző tulajdonságot. És mi egyfolytában azon vagyunk, hogy ezt karakterisztikus tulajdonságot megerősítsük. Itt jöhetne a kérdés: „Miért is csináljuk mindezt?”

Nehéz megválaszolni. Talán egyfajta társadalmi nyomás nehezedik ránk, hogy valamiképp jobban belesimuljunk, vagy épp ellenkezőleg, kitűnjünk saját közösségünkből. Néhányan mindezt minden szándéktól mentesen teszik. Mások viszont kifejezett stratégiákat használnak, amit személyes vagy énmárkaként ismerhetünk. Néhány self-branidng technika segítségével némileg kontrollálhatjuk a képet, amit mások látnak rólunk. Olykor könnyen belefuthatunk olyan ismerőseinkbe a közösségi hálókon, akik a való életben teljesen más személyiséggel rendelkeznek, de a valóság akadályai és az internet szabadsága révén egy komplett digitális személyiséget építhetnek fel maguknak.

De valóban tudunk azonosulni a digitális énünkkel? Vagy ez a másodlagos személyiségünk hatással van ránk a való életben? Fogós kérdések. A legfontosabb, hogy tudatában legyünk ezen személyiségünk létezésének, és irányítsuk azt, különben a való életben számtalan kellemetlenség érhet minket.

[English]

You might also like: