Neu in Hamburg

Lassan három hónapja költöztem Hamburgba és kezdtem el a bab.lánál dolgozni. Az első Lexio cikkemet arról írtam, hogy hogyan tanuljunk nyelvet külföldön, hiszen anyanyelvi közegben is komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ebben a cikkben a nyelvi tandemeket is megemlítettem, melyről itt írok bővebben. Most, hogy már egy ideje Hamburgban vagyok, és valamicskét fejlődött a németem (részben a jó pár tandemnek, amiben részt vettem), megnőtt a nyelvvel kapcsolatos önbizalmam is, és elkezdtem spontánabb összejövetelek után nézni – persze lehetőleg németekkel.

Na már most ha új városba/országba költözöl, könnyen találhatsz új ismerősöket, szórakoztató programokat az interneten, elég ha csak ha rákeresel a város Couchsurfing csoportjára, vagy egy Erasmusos Facebook csoportjára. Nekem személy szerint egyik oldal sem a kedvencem, Az Erasmusos csoportokon belül főleg külföldiekkel találkozik az ember, azon belül is olyanokkal, akik általában csak egy szemesztert töltenek a városban. Ráadásul én már közel sem tudok úgy partizni, mint az Erasmusosok.

A Couchsurfinggel hasonló a helyzet, bár talán valamivel több az echte német, és könnyebb német programokat találni. Sajnos azonban nekem a felhasználói felülettel is van némi problémám – egyszerűen nem tetszik.

Miután már mindkét oldalt volt lehetőségem kipróbálni a Franciaországban töltött Erasmus évem alatt, most szerettem volna valami mást találni, és egy ismerősöm meg is mutatta a Neu in Hamburg nevű Facebookoldalt. Nem tudom, hogy minden városnak van e ilyen oldala, annyi biztos, hogy a Neu in Berlin is egy létező csoport, mindenesetre ha találsz valami hasonlót, mindenképpen érdemes csatlakozni. Először is, a tagok nagy része német, akik egyszerűen nemrég érkeztek Hamburgba, és új embereket/programokat keresnek. Némelyik sportoláshoz keres partnert (futás, biciklizés, falmászás stb.), némelyik koncertekre , vagy csak egy kávéra invitálja a többieket, de van aki sütögetést vagy társasjátékozást rendez, de az idősebbek között akad olyan is, akik együtt viszik a gyerekeiket a játszótérre. Itt aztán igazán mindent lehet találni, de ha valamit mégis hiányolnál, hát javasold te!

Én eddig még csak egy videózáson voltam (Kutyaszorítóban c. Tarantino film németül, de hál istennek láttam már korábban), és lehet, hogy becsatlakozom valakikhez a szombati The Knife koncertre. Majd meglátjuk. Neked mindenesetre sok sikert kívánok, bármit is keresel!


[English]


You might also like: