Örök fiatalság? Isten hozott Sohaországban!

Ki ne akarna örökké fiatal lenni és felelősség nélkül élvezni az életet? Manapság úgy tűnik, hogy nem egyedül Pán Péter a kivétel az felnőtté válás alól. Hadd mutassam be az Y generációt! De kik ezek a felnőtt fiatalok és miért nem akarnak felnőni?

Az Y generáció vagy más néven Pán Péter generáció 25-40 évesek igen jelentős számú csoportja, akik nagyrészt az X generáció (baby boom generáció) gyerekei. A Pán Péter generáció a nevét J. M. Barrie novellájának híres főszereplője után kapta, mivel Pán Péter tökéletesen megtestesíti mindazt, ami ezen generáció lényege. Örökké fiatalnak maradni.

Az Y generáció tagjai nem képesek vagy nem akarnak semmiféle felelősséget vállalni, mint például otthonteremtés, házasság, munka vagy gyerekek. Sokan közülük még otthon laknak vagy pénzügyileg függenek szüleiktől, mivel tanulmányaikat évekkel kitolják. Mivel a szülők nevelési módja is megváltozott, ők sem várják el gyermekeiktől, hogy korán kiköltözzenek a családi fészekből, sokkal gyerek-centrikusabbak és jobban odafigyelnek a gyermek érzelmi „nevelésére”. Emiatt sok esetben a szülők is felelőssé tehetőek a felnőtt élet megkezdésének eltolódásáért.

A Pán Péter szindrómások (igen, ez létezik!) nem akarják magukat felnőttként látni, főleg mivel semmi jót nem látnak a felnőtt létben. Erősen befolyásolja őket a kommunikációs, média és digitális technológiák fejlettsége. Például a fiatal felnőttek körében a számítógépjátékok vagy a rajzfilmek is a felnőtt élet elől menekvés jelei. Ezek a fiatalok szeretnének egy egészséges munka-élet egyensúlyt kialakítani, fontos számunka a szociális élet, a hobbijuk, a barátok, a karrier szerepe viszont csökkenni látszik.

Megjelent pár új kifejezés is, amelyek a Pán Péter generációhoz köthetőek. Ilyen például az angol TWIT (Teenage Women in Their Thirtees), ami azon harmincas nőkre utal, akik még mindig tinédzserkorukat élik. Ide tartoznak még a bumeráng gyerekek, aki közé a hazaköltözött fiatal felnőttek sorolják vagy a mamahotel kifejezés, ami „anya szoknyájától” való nehéz elszakadást takarja.

Habár úgy tűnhet, hogy új generációs betegséggel állunk szemben, nincs ok a pánikra, nincs morális válság (egyenlőre). Ez a generáció nem elveszett, felelőtlen vagy lusta. És nem egy mesevilágban él. Egy állandóan változó világban élünk, minden változik, ahogy a generációk is…

De mi a te véleményed a Pán Péter generációról? Te is közéjük tartozol?

[English]

You might also like: