Paprika, gulyás és mi még? Bevezetés a magyar gasztonómiába

A legtöbb ember paprikával és gulyással azontosítja a magyar konyhát. Alapvetően tényleg a gulyás a leghíresebb ételünk és tényleg sok paprikát használunk, de a magyar konyha azért ennél sokkal színesebb. Hadd mutassam be tehát gasztronómiánk legalapvetőbb elemeit.

A tradicionális magyar ételek alapanyagai a húsok, a friss zöldségfélék, gyümölcsök, a friss kenyér, a tejtermékek és a méz. A leggyakrabban setréshúst fogyasztunk, ami a 16-17-edik századra vezethető vissza, amikor Magyarország az Ottomán Birodalomhoz tartozott és a török potyázók minden háziállatot elvittek, kivéve a sertést, a vallásuk miatt. Majdnem minden ételünk eléggé fűszeres a nagy mennyiségű paprika használata miatt, ami lehet erős vagy édes fűszerpaprika is. A másik fontos alapanyag a hagyma, bármilyen féle (vörös, lila, fokhagyma) és bármekkora mennyiségben. Természetesen sok egyéb fűszert is használunk (pl: bors, babérlevél, majoranna), de a paprika és a hagyma nem hiányozhat. De most akkor nézzük meg, hogy milyen ételeink is vannak!

A legelterjedtebb leves a gulyáleves (egyértelműen), a halászlé és a húsleves (ami a változatosság kedvéért nem tartalmaz paprikát). Az egyik leghíresebb és az én személyes kedvenc főételem a pörkölt nokedlivel, ami alapvetően a raguhoz hasonlítható. Ezen kívül vannak még a mindenféle töltött ételek, mint például a töltött paprika vagy a töltött káposzta, mindkettő nagyon finom :). Nem szabad megfeledkeznünk a rántott húsról (Bécsi szelet) sem, ami még a monarchiai időkből származik és igen közkedvelt vasárnapi ebéd fogás. És ha már a vasárnapi ebédnél tartunk, nincs rendes magyar ebéd desszert nélkül. Mi magyarok sokféle palacsintát eszünk, de mindenképpen a legkedveltebb a Gundel palacsinta, ami dióval van megtöltve és csokiszósszal leönve tálalják hmmm :). Sok európai ország a sajátjának tartja a rétest, hát így vagyunk ezzel mi is. Igen közkedvelt édesség, szinte minden sarkon lehet kapni. Valószínűleg hallotatak már a Dobos tortáról, ami csokoládé krémmel rétegzett torta grillázzsal a tetején, isteni!

Még folytathatnám a sort a többi hagyományos ételünkről, mint például a kolbácszok vagy a lángos, nem beszélve az italokról, deezekről majd legközelebb írok. Addig is remélem felkeltettem az érdeklődést a magyar ételek iránt és többen kedvet kaptak hozzájuk. Remélem ízleni fog. Jó étvágyat! 🙂

[English]

You might also like: