Reykjavik Stopover: hogyan üsd el az időt a világ legészakibb fővárosában

Tegyük fel, hogy úton vagy Európából Amerikába, és úgy döntesz, hogy eltöltesz egy kis időt Izlandon, ezen a csodálatos, távoli szigeten az Atlanti-óceán közepén. A csodálatos tájaknak és sokféle kulturális programnak köszönhetően egy percig sem fogsz unatkozni. Itt olvashatsz egy pár tippet arra, hogyan hozd ki a legtöbbet az idődből:

HU Reykjavik intext1

 

  1. Nézz várost egy tölcsér fagyi társaságában: az izlandiak számára a fagyievés mindig jó ötletnek tűnik, akár esik, akár fúj. Itt az ideje, hogy kövessük a példájukat, és a város nevezetességeinek – Tjörnin, Harpa, Sun Voyager, Hallgrímskirkja, Höfði – meglátogatása közben mi is szerezzünk magunknak egy tölcsérrel.
  2. Mindig csak a zene: az egy négyzetméterre jutú zenészek száma elég magas, úgyhogy nem nehéz az esti seta alkalmával egy-egy koncertbe botlani. Legyen az jazz, elektronika, vagy egy countryénekes gitárkísérettel: szerezz egy italt, kapcsolj ki, és élvezd a zenét!
  3. Tüzes bor és hákarl: a Brennivínt, Izland legizlandibb italát nem véletlenül nevezik tüzes bornak: ha nem vigyázol, hamar a fejedbe szállhat. Kísérőnek általában a hires-neves fermentált cápát ajánlják, csak vigyázzunk az arcukkba csapó tömény ammóniaszag hamar elveheti az étvágyunkat.

HU Reykjavik intext2

 

  1. Merülj el egy melegvizes forrásban: a vidék rengeteg titkos kincset rejteget, többek között természetes melegvizes medencéket is, amikben órákon át áztathatod magad a szabad ég alatt. Ha kirándulnál valamerre, csak bérelj egy autót, látogasd meg a Þingvellir Nemzeti Parkot, nézd meg, hogyan tör ki egy gejzír, uzsonnázz a Gullfoss vízesésnél, majd hazafelé csobbanj egyet az egyik melegvizes folyóban.

HU Reykjavik intext3

 

  1. Nézz fel az égre: nem számít, milyen évszak van, mindig láthatsz valami lélegzetelállítót a fejed fölött. Nyáron az éjféli nap festi ezerszínűre az eget, télen pedig a sarki fény gondoskodik arról, hogy a döbbenettől szóhoz se juss. Ha nem fedi az eget vastag felhőtakaró, garantáltan káprázatos látványban lesz részed.

+1. Ha valami nagyon különösre vágysz, látogasd meg az Izlandi Fallológiai Múzeumot. Több, mint 215 péniszt láthatsz kiállítva bálnától kezdve jegesmedvén keresztül emberi testrészeket is. Egy kupica Bernnivín nem árthat az élmény utáni sokk leküzdésének érdekében.

[English]

You might also like: