Social media a nyelvi evolúció új lépcsőfoka?

Körülbelül húsz éve alig néhány ember tudta mi az a mobil, tíz évvel ezelőtt már rendszeresen emileket küldözgettünk egymásnak, manapság pedig egy apró eszköz segítségével bármikor felcsatlakozhatunk a világhálóra. Böngészhetünk a neten, chat-elheünk az ismerőseinkkel, online portálokat olvashatunk, a Facebook és a Twitter segítségével az életünk minden pillanatát megoszthatjuk, vagy akár bloggerként saját weboldalunk szerkesztői is lehetünk. A technológia fejlődés fantasztikus lehetőséget adott nyelvtudásunk fejlesztésére: használhatunk nyelvi portálokat és online szótárakat, kapcsolatba léphetünk emberekkel a világ másik feléről vagy anyanyelvi előadóktól hallgathatunk emg ún. webinárokat.

A másik oldalon viszont negatív hatásokra is észerevehtünk, és úgy gondolom, ezekre a jelenségekre oda kell figyelnünk.

Az angol nyelv dominanciája

A fentebb említett lehetőségek az esetek többségében angolul érhetőek el. Eszerint, ha nem tudsz angolul, egész egyszerűen nem fogsz hozzáférni mindehhez a nyelvi anyaghoz. Ez nem feltétlenül probléma, de az angol nyelv általános használata más nyelvek standardizációjához vezethet. Biztos vagyok benne, ha kicsit elkezdessz gondolkozni szavakon, amelyek az angolból származnak és használatuk nagyon is gyakori, könnyedén fel tudsz sorolni egy csomót. Ahogy írtam is, ez nem feltétlenül gond, amennyiben az a szó egy új dologra vonatkozik. Természetesen semmi értelme, hogy új szavakat alkossunk némi anglicizmus elkerülése érdekében, azonban ha arra a dologra már létezik egy szó a saját nyelvünkön, véleményem szerint inkább azt kellene használnunk.

Nyelvtan

A metróról, a kocsidból a dugóban, sőt még az ágyadból is elérheted az összes barátodat, cseveghetsz velük stb. Alapvetően szinte bármit meg tudsz tenni bárhonnan, amit a számítógéped előtt ülve amúgy is meg tudnál csinálni. Ez egy rendkívül hasznos lehetőség, természetesn itt is van egy „de”. A folytonos rohanás következtében, amelyben ezeket az eszközöket használjuk, egyre kevesebb és kevesebb figyelmet fordítunk a nyelvtani és a formai helyességre. A fiatalok között több ízben is tapasztaltam, hogy a saját nyelvüket nyelvtanilag helytelenül használják (mint ahogyan azt chat-elés közben szokták), illetve formálisabb párbeszédek során chat-es kifejezéseket (mint LOL vagy OMG) építenek mondandójukba.

Neked milyen élményeid és gondolataid vannak ezzel kapcsolatban? Tapasztaltál már valaha valami ehhez hasonlót?

[English]


You might also like: