SPArty! Budapest termálfürdői fiataloknak és időseknek

Az ősz kétségtelenül megérkezett Európába, egyre hidegebb van, északon már havazik is, de ez senkit ne tartson vissza az utazástól. Képzeld el magad egy kinti melegvizű termálmedencében miközben körülötted fagy és esik a hó. Mindez lehetséges a termálvizek fővárosában, azaz Budapesten. Budapest az öreg kontinens egyik legérdekesebb városa, ami leginkább kulturális és történelmi örökségéről, szórakoztató iparáról és a termálfürdőiről híres. A fürdők habár egész évben nyitva vannak, a legnagyobb élmény mégis télen ellátogatni ide. És ne gondold, hogy ez csak az öregeknek segít a különböző egészségügyi problémáik kezelésére, de a fiataloknak is nagyszerű kikapcsolódás. Főleg mióta a szolgáltatásokat kibővítették az úgynevezett sparty-kkal.

Az első fürdőket még az ókorban a rómaiak építették, aminek néhány romja még ma is látható Aquincumban. Állítólag a termálforrások voltak az egyik indok, amiért a rómaiak gyarmatosították ezt a régiót. Több, a még ma is működő fürdők közül a török birodalom alatt épült és valójában a törökök voltak az elsők, akik nem csak szórakozásra, hanem gyógyításra is használták a termákvizet. A fürdők népszerűsége folyamatosan nőtt, de csak a 20. század elején nyerte el Budapest a fürdők városa címet, amit azóta is őriz.

Budapesten 19 féle termálvíz található és minden fürdő különböző a víz ásványianyagösszetétele és a vízhőmérséklet alapján. A gyógyvizek alkalmasak mozgásszervi és izületi panaszok, valamint nőgyógyászati panaszok kezelésére. A két legszebb és leghíresebb fürdő a Gellért fürdő és a Széchényi fürdő, ami Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma is egyben. A Rudas és a Király fürdők még az Ottomán birodalom alatt épültek a 16. században. A fürdőbejárás hozzátartozik (hozzátartozott) a magyar emberek hétköznapjaihoz, ma is lehet még látni főleg időseket, akik minden nap ellátogatnak oda, sakkoznak a vízben és szociaqlizálódnak.

Ha többre vágysz, mint áztatni magad a melegvízben vagy izzadni a szaunában, akkor ne hagyd ki a Cinetrip által szervezett Water Circust vagy sparty-t, ahogy ők hívják. Ez tulajdonképpen egy audióvizuális fürdő show DJ-kel, légi akrobatákkal és tűz zsonglőrökkel. Nehéz elképzelni? Nézd meg a lenti videót! 😉

[English]

You might also like: