Új otthon kerestetik – Délről Északra

Egy új vándorlási hullám söpör mostanság végig Európán amióta a válság igencsak nehéz helyzetbe hozott több országot is. Németországi tartózkodásom során rengeteg spanyol, olasz, portugál és görög fiatallal találkoztam, akik a jobb lehetőségek reményében ideköltöztek. Megkértem egy görög barátnőmet, hogy ossza meg velünk tapasztalatait. Penelope másfél éve él Németországban és egyike annak a több ezer dél-európai fiatalnak, akik itt Északon próbálnak szerencsét.

Hogy tetszik az élet Németországban?
Nagyon tetszik a német életvitel. Nagyon laza és illeszkedik a személyiségemhez. Sajnos az időjárás nagyon rossz, az ételek sem a legjobbak és az emberek mentalitása is nagyon különbözik a görögökétől. Viszont ez egy olyan ország, ami nagyon tiszteli az állampolgárait, a mindennapi élet simán megy és az emberek kedvesek.

Már többször éltél külföldön. Most más ez más amiatt, hogy nem tudod, hogy a közeljövőben haza fogsz-e költözni?
Amikor 2006-ban Franciaországban éltem, teljesen más véleményem volt a világról és a hazámról. Az európai jólét virágkorát élte és úgy nézett ki, hogy nem is lehetne jobb életünk. Hat évvel később egész Európa mélyen van és Görögország pedig csődben. Teljesen más a helyzetem most, mivel tudatában vagyok, hogy nincs Görögországban semmi lehetőségem a boldogulásra. Szomorú, de ez az igazság.

Itt tervezel letelepedni vagy vissza akarsz majd menni Görögországba?
Mindenképpen még pár évet itt szeretnék maradni és megtapasztalni a „nem egyetemi létet”. Szeretném, ha meglenne a lehetősége, hogy otthon is rendes munkám legyen. Sajnos ez jelenleg lehetetlennek tűnik.

Mi hiányzik a legjobban Görögországból?
A tenger és a nap. És az ételek. De nem érzem, hogy nem tudnék nélkülük élni. Úgy gondolom, hogy egy jó élet és egy jó állás fontosabb, mint a nap vagy a tenger. Ennek ellenére, néha nagyon is hiányzik mindez.

Ha Görögországra gondolsz, milyen képet látsz?
A klasszikus nyár-kép, amikor iszod a kávédat egy méterre a tengertől egy bárban és a világon semmi, de semmi miatt nem kell aggódnod.

[English]

You might also like: