5 dingen die je alleen in België ziet

Als echte Belg wil ik een aantal wonderen met jullie delen die alleen in België kunnen voorkomen.

1. Belgian solutions

Belgen zijn zeker en vast praktisch. Dat ze daarbij af en toe een oogje voor het esthetische aspect van hun oplossingen toeknijpen is minstens even zeker. De Belgen willen een probleem opgelost zien en hoe ze dat doen, maakt voor hen weinig uit. Dit soort oplossingen heet dan ook ‘Belgian solutions’ –en ja, we zijn er zelfs trots op dat er iets naar onze nationaliteit vernoemd wordt!

Hier een mooi staaltje van de Belgian solutions. Het werkt toch!?

NL_5 things you only see in Belgium_intext1

2. Tegenstrijdigheden

Veel hoeft er niet bijgezegd worden. Soms maken Belgen het graag eens moeilijk!

NL_5 things you only see in Belgium_intext3

3. Driedimensioneel wegenwegdek

Belgian solutions mogen dan wel praktisch zijn, ze zijn niet echt op de lange termijn gericht. Zo kan het wel eens gebeuren dat putten in een volledig vervallen wegdek opgevuld worden om het wegdek minder bobbelig te maken. Tot er na een jaar weer putten liggen en dan begint het proces opnieuw. Na een paar jaar deze ijverige werken herhaald te hebben, gaan de Belgen toch over tot de grote middelen: het wegdek vervangen! Maar niet te vroeg victorie kraaien: de weg ligt dan voor een paar maanden open waardoor je een grote ommetoer moet doen om tot je huis te raken. Wanneer het wegdek dan eindelijk weer tip top in orde is, blijkt plots dat het weer opengesmeten moet worden om de leidingen te vervangen deze keer.

 4. GTI

Nog een andere uitdrukking die in het Belgenland zijn wortels heeft: de GTI of de grands travaux inutiles. Ja hoor, daar is het Belgische kortetermijndenken weer. Belgen investeren geld –veel geld- in allerlei projecten die dan later economisch contraproductief lijkt te zijn. Een brug over een gewoon stuk land, een trap die nergens naartoe leidt: wij zijn het al gewoon!

NL_5 things you only see in Belgium_intext2

5. Rare mopjes

Terwijl de Fransen hun Hexagone verheerlijken en de Italianen zo trots zijn op hun overblijfselen van de Romeinse tijd, houden de Belgen zich bezig met mopjes over zichzelf te verzinnen. Misschien is het door de doordat we maar een heel klein stipje zijn op die grote wereldkaart, dat Belgen een goed relativeringsvermogen hebben en met zichzelf en hun land wel eens kunnen lachen. Voor een perfect voorbeeld hiervan te vinden, gaan we eventjes terug in de tijd: in 2006 zond de Waalse RTBF de documentaire Bye Bye Belgium uit waarin de onafhankelijk van Vlaanderen werd uitgeroepen. Grapje natuurlijk, België is nog steeds gewoon klein België.

banner_nl[English]

You might also like: