Baby? Zet een ooievaar in de tuin.

Nederland staat bekend om z’n rare gewoontes, het eten van kilo’s drop, overal fietsen, een kalender in de wc, en nog zoveel meer. Dit klinkt waarschijnlijk allemaal wel bekend, maar wist je dat hetgeen wat Nederlanders doen met hun tuin ook redelijk uitzonderlijk is? Zo gauw er iets bijzonders te vieren is moet dat aan de buitenwereld getoond worden. Voor alle belangrijke evenementen is er wel een dingetje.

NL Garden intext1

Eerst al wanneer je wordt geboren zetten je ouders een ooievaar in de tuin en hangen blauwe of roze vlaggetjes voor de ramen om aan iedereen duidelijke te maken wat je geslacht is. Vroeger was het een simpele houten ooievaar, maar inmiddels zijn ze wat creatiever waarbij het er bijvoorbeeld op lijkt dat de ooievaar het huis binnen probeerde te vliegen. Hi-larisch.

De volgende mijlpaal in je leven die iets moois in de tuin verdient is het slagen van de middelbare school. Het is de dag waar de vlag speciaal voor jou uitgaat (en alle andere geslaagde kinderen in de buurt). Dit klink allemaal nog niet heel speciaal, maar wat wel tof is, is om te laten zien dat de vlag uithangt omdat er iemand is geslaagd wordt je schooltas aan de vlag gehangen. Dit staat allemaal garant voor een hoop getoeter van voorbijgaande auto’s.

Hierna volgt de bruiloft (als je tenminste iemand kan vinden). De decoraties zullen in dit geval hopelijk bij je eigen huisje gebeuren, want om nog bij je ouders te wonen als je gaat trouwen lijkt me niet de meest prettige situatie. Hoe dan ook, dit is waarschijnlijk nog redelijk vergelijkbaar met de rest van de wereld. Een mooie witte boog van ballonnen in de voortuin en dit vervolgens weer bij alle speciale jubileums, 12,5 jaar, 25 jaar en daarna mag elk jaar de tuin wel versierd worden, want dat is gewoon knap (dat gebeurt trouwens niet.. vaak alleen bij 50 en 60 jaar).

NL Garden intext2Ik kwam erachter dat dit bijzonder was omdat mijn moeder laatst 50 werd. Ik had mijn collega’s verteld dat mijn familie de tuin had versierd en het enige wat ik zag waren rare gezichtsuitdrukkingen. Wat wij Nederlanders doen wanneer iemand 50 wordt is waarschijnlijk het meest bijzondere van allemaal. We zetten poppen in de tuin, maken spandoeken en verrassen vervolgens de ‘Adam of Sarah’ hiermee op de ochtend van hun verjaardag.

Al met al weer iets geleerd over de Nederlandse cultuur. Ik ben heel benieuwd welke jij het meest vreemd vind. Laat het even weten in de reacties hieronder.
 
 
 

[English]

You might also like: