Beeldtaal

In de huidige wereld komen we overal en op ieder moment logo´s, merken en grafische tekens tegen. Wanneer je op straat loopt in een willekeurige stad zie je honderden visuele elementen op gebouwen, in winkels en in het openbaar vervoer. Al deze elementen vormen een beeldtaal waarmee ze met jou willen communiceren.

De onderstaande video toont perfect hoe veel visuele stimuli we zien als we ergens heen gaan, bijvoorbeelde met de trein. De video met de titel Kapitaal is gemaakt door Studio Smack voor het Graphic Design Museum in Breda. Iedereen die wel eens in Nederland heeft gereisd, zal zeker enige dingen herkennen. De video had echter ook in iedere andere stad in Europa gefilmd kunnen zijn, want vele van de merken zijn internationaal.

De video is volledig zwart-wit en toont wat een normale reiziger of forens iedere dag ziet als hij een trein verlaat op een station. Voordat hij het station heeft verlaten is hij al gebombardeerd met eindeloos vele logo´s, merken en pictogrammen, die allemaal om aandacht schreeuwen. Of het nu is om een bepaald product te kopen of om in een bepaalde richting te gaan. Vanwege het sterke zwart-wit contrast vallen de logo´s in de video nog meer op dan gebruikelijk.

Bekijk deze zeer interessante video en kijk of je de visuele tekens herkent. De animatievideo is bekroond met prijzen op verschillende Nederlandse en internationale filmfestivals.

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.

[English]

You might also like: