De Repudo, de PAL-V en het Ecofont… De nieuwe stoommachines?

Uitvindingen zijn niet alleen iets van Edison en vonden niet alleen plaats rond het aanbreken van de 20ste eeuw. Een hoop nieuwe producten worden momenteel ontwikkeld! Hier vind je een selectie van vreemde/interessante/grappige producten die onlangs bedacht zijn, met het feit dat ze op Nederlandse bodem onstonden als enige overeenkomst.

De vliegende auto, oftewel PAL-V, zijn merknaam. Hij kan zowel als auto als privévliegtuig gebruikt worden. Een ideaal vervoersmiddel dus… voor als je in de file staat? Niet echt, aangezien je een startbaan (zij het kort) nodig hebt. Om water over te steken zou vliegen echter een handige oplossing zijn. Om op te kunnen stijgen heb je een gyrokopterrijbewijs nodig en zo’n €300.000 om je nieuwe vriend te kopen.

Ecofont. De naam zegt het al: dit is software voor milieuvriendelijke lettertypes. De bedenkers zochten naar een manier om milieuvriendelijker te printen en bedachten dat je dan simpelweg minder zou moeten printen. Hoe doe je dat? De letters die je via Ecofont produceert hebben minieme gaatjes en verminderen daardoor de inkt die nodig is voor het printen met maximaal 50%. Het idee won de Accenture Innovation Awards 2011 in Amsterdam.

De Repudo app. Dit product zegt het eerste te zijn dat het digitale als tastbaar in de echte wereld te brengen. Hoe? Met de applicatie voor je mobiele telefoon kun je ‘Repudos’ (virtuale objecten: sms’jes, foto’s, video- en audiobestanden) waar dan ook ter wereld plaatsen. Degene voor wie de Repudo bestemd is (een van je contacten, of willekeurige mensen) moet naar de locatie in kwestie gaan om het multimediabestand in de Repudo te kunnen openen. Cool toch? De vraag is alleen of die ene Repudo op het (onbewoonde?) eiland voor de kust van Gabon ooit opgepikt wordt…

En tenslotte, 2012 kan zich roemen op misschien niet een uitvinding pur sang maar iets wat in ieder geval innovatief is: peanut butter & jelly wodka van de distilleerderij Van Gogh Vodka. Van Gogh was er natuurlijk lang geleden, wodka was eeuwen voor zijn bestaan al een populaire bron van vocht en ongeveer een eeuw lang is pindakaas-met-jam al een essentieel onderdeel van de Amerikaanse gastronomie. Maar om PB&J tot wodkavariant te bombarderen moet je blijkbaar Nederlands en stoker sinds 1879 zijn. Het bedrijf maakt ook wat meer standaardsmaken.

Wat vind je van de bovenstaande uitvindingen? Denk je dat ze nuttig zijn? Zullen ze ook in de toekomst nog gebruikt worden?

[English]

You might also like: