Een typisch Nederlands ontbijt


Als je ooit door Nederlanders bent uitgenodigd, weet je dat onze smaak in eten en drinken niet zo heel veel verschilt van die in de meeste andere West- en Noord-Europese landen. Toch zijn er meerdere producten die je nergens anders zult vinden behalve in Nederland. Vooral een Nederlands ontbijt bevat producten die je waarschijnlijk niet in andere landen zult tegenkomen.
Hagelslag

Een typisch Nederlands ontbijt bevat naast brood, jam, boter, melk, thee en koffie een paar andere dingen, die je zeer waarschijnlijk nergens anders ziet. Het meest exotische product is vermoedelijk ‘hagelslag’. Hagelslag is gemaakt van chocolade en je strooit het op een boterham. Gebruik altijd boter, want anders landt de hagelslag overal behalve in je mond, als je een hap neemt. De normale variant van hagelslag is verkrijgbaar in pure, melk en witte chocolade. Er is ook hagelslag met fruitsmaak, gemaakt van suiker en in felle kleuren, die ‘vruchtenhagel’ wordt genoemd.

Vlokken
Vlokken zijn een soort hagelslag. Ze zijn eveneens gemaakt van chocolade, maar ze zien er anders uit. Vlokken zijn kleine dunne stukjes chocolade van ongeveer één centimeter breed. Je kunt ze kopen in pure, melk of witte chocolade en je strooit ze op een boterham, net als hagelslag.

Pindakaas

Er zijn slechts een paar landen ter wereld waar de mensen van pindakaas houden en Nederland is er één van. In Nederland is pindakaas het broodbeleg waar ieder kind mee opgroeit. Het is verkrijgbaar in vele varianten, bijvoorbeeld met kleine stukjes pinda erin. Veel mensen combineren pindakaas met hagelslag op één boterham en dat smaakt echt heerlijk. De ultieme combinatie van pinda´s en chocolade.

Ontbijtkoek

Een ander typisch Nederlands product dat tijdens het ontbijt wordt gegeten, is ontbijtkoek. Ontbijtkoek is een soort kruidige cake, lichtbruin van kleur en gekruid met ondermeer kaneel, gember en kruidnagel. Het smaakt zoet en kruidig en je eet het met een dikke laag boter erop. Je koopt ontbijtkoek gewoon in de supermarkt en er is ook ontbijtkoek verkrijgbaar met rozijnen, noten of suiker erin. Tegenwoordig wordt ontbijtkoek ook als snack gegeten, want het heeft weinig calorieën en wordt daarom als een gezond tussendoortje gezien.

[English]

You might also like: