Een wereld van woorden

Woorden kunnen worden uitgesproken en gehoord, evenals geschreven en gelezen, maar ze kunnen ook bewegen en worden bekeken. We kennen allemaal taal in haar geschreven en statische vorm, maar taal in haar gevisualiseerde vorm is misschien minder bekend. Tijd voor verandering!

Op YouTube en vele andere videokanalen op het internet kun je video´s bekijken, waarin typografie de hoofdrol speelt. Graphic in motion, motion typography , type in motion en kinetic typography zijn de juiste termen om deze vorm van grafisch design te omschrijven. Deze vormen van grafisch design komen alle met elkaar overeen, dat ze woorden en typografie tot leven brengen. Woorden en zinnen kunnen als visuele elementen worden gebruikt. De woorden zelf hebben hun betekenis en in combinatie met andere omringende woorden en grafische elementen, vormen ze een afbeelding. Omdat wij als kijkers de betekenis van de woorden weten, kunnen wij in onze verbeelding een beeld vormen. Graphic in motion biedt beelden en de kijker heeft de mogelijkheid daar zijn eigen fantasie aan toe te voegen. Voorbeelden voor deze kunstvorm zijn de begintitels van films en televisieseries, reclames en muziekvideo´s.

Een bijzonder fraai voorbeeld van graphic in motion is de muziekvideo ‘The Child’ van de Franse DJ Alex Gopher. De video, die al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept, is gemaakt door de Franse grafisch designer Antoine Bardou-Jacquet. De video vertelt het verhaal van een jong paar in New York dat zo snel mogelijk naar een ziekenhuis probeert te komen, omdat de vrouw op het punt staat te bevallen. Zittend in een taxi haasten ze zich door het hectische stadsleven en het verkeer van New York. De video toont een grote stad met wolkenkrabbers waar je als kijker door heen vliegt. Alle elementen die je ziet, zijn gemaakt uit woorden. De wolkenkrabbers zijn bijvoorbeeld gevisualiseerd door de woorden ‘skyscraper’ of ‘high building’. Ondanks dat het slechts woorden zijn, voel je de spanning van het paar tijdens de gehaaste rit naar het ziekenhuis. Onderweg passeer je een aantal typisch New Yorkse gebouwen en bezienswaardigheden. Je moet de video een paar keer bekijken om alle fantastische details te zien. Geniet ervan!

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.

[English]

You might also like: