Even een “kleedje” kopen. Verschillen tussen Vlaams en Nederlands.

Wanneer mensen me vragen waar ik vandaan kom, gaat het gesprek niet veel later steevast over taal. België kent drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. De officiele taal van Vlaanderen, de regio waar ik vandaan kom is Nederlands. Toch klinkt het Nederlands dat ik spreek een beetje anders dan het Nederlands dat in Nederland gesproken wordt.

Ingewikkeld? Nee, vooral grappig eigenlijk. Een paar voorbeelden:

“patat”

Als je in Nederland “patat” bestelt, krijg je een portie frieten. Als je in België “patat” bested, krijg je waarschijnlijk een rare blik, want daar betekent het gewoon aardappel. Als je frieten zou willen eten in Vlaanderen, en dat wil je, vraag dan om “frietjes”.

french-fries-1526385_960_720

 “kleedje”

Als je wil gaan winkelen, moet je er rekening mee houden da teen “kleedje” iets anders is in Amsterdam dan in Antwerpen. In Nederland ben je dan op zoek naar een tapijtje, in Vlaanderen naar een jurkje.

“poepen”

Misschien moet je maar beter het word “poepen” vermijden. In Nederland betekent het een “nummer 2” doen en in Vlaanderen is het een nogal onbeleefd woord voor seks.

“lopen”

Wil je de bus niet missen? Wat ze in Vlaanderen “lopen” noemen, heet in Nederland “rennen”. “Lopen” gebruiken ze in Nederland ook, maar dan zoals men in Vlaanderen “wandelen” gebruikt. Over werkwoorden die iets met je te voet voortbewegen te maken hebben, geraken we het maar niet eens want zelfs “stappen” betekent niet hetzelfde. In Nederland is het een avondje uit, in België bijna hetzelfde als “wandelen”.  Volg je nog?

street-marathon-1149220_960_720

“rustoord”

In Vlaanderen verwijst dit woord het vaakst naar een bejaardentehuis. In Nederland is het iemands laatste rustplaats. Die twee wil je dus zeker niet door elkaar halen.

Voor de handigheid nog een schemaatje:

Netherlands Flanders
patat fries potato
kleed rug dress
poepen to poop to have sex
lopen to walk to run
stappen to go out to walk
rustoord burial ground home for the elderly

banner_en-1024x153[English]

You might also like:

  • Sorry, but we couldn't find anything useful.