Fietsen overal

Fietsen zo ver als het oog reikt. Dat is waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen die buitenlandse toeristen zich herinneren na hun bezoek aan Nederland, en bovenal Amsterdam. Fietsen en ook mensen die op fietsen rijden zijn gewoon overal. Fietsen zijn alles: een leefstijl, het belangrijkste transportmiddel (vooral in de Nederlandse steden) en een zeer gezonde en goedkope fitnesstraining. Er zijn zelfs meer fietsen dan Nederlanders: 16,5 inwoners vs. 18 miljoen fietsen!

HET transportmiddel
Met zoveel fietsen is het volstrekt normaal om overal op de fiets naar toe te gaan, als de afstand tenminste niet te groot is. Naar school, naar het werk, om boodschappen te doen of om uit te gaan: de makkelijkste en meest goedkope manier om dat te doen, is op je fiets. Fietsen is ook veilig, want er zijn overal fietspaden en de meeste daarvan zijn gescheiden van het overige verkeer. En zelfs niet eens het onvoorspelbare weer en de eeuwige wind weerhouden mensen ervan te fietsen. 84 % van alle Nederlanders heeft tenminste één fiets, maar waarschijnlijk twee of zelfs drie. Fietsen worden helaas maar al te vaak gestolen en daarom moet je altijd een reserve exemplaar hebben.

Je fiets parkeren

Als je ooit Amsterdam bezocht hebt, was je waarschijnlijk verbaasd over het enorme aantal fietsen. Zodra je de stad betreedt, zie je ze letterlijk overal. Naast het Centraal Station van Amsterdam staat een grote parkeergarage, alleen voor fietsen. Wanneer je door de stad en langs de grachten wandelt, zie je fietsen geparkeerd en geketend aan hekken, bomen en bruggen. Er is simpelweg niet genoeg plek in de reguliere fietsenrekken en daarom wordt elk plekje gebruikt. Vooral op de treinstations is het een leuke uitdaging om een parkeerplek te vinden. De openbare fietsenrekken zijn vaak gevuld met zogenaamde ´weesfietsen´. Dat zijn fietsen die ooit door de eigenaar zijn achtergelaten, omdat degene er geen interesse meer voor heeft of omdat hij de fiets gewoon vergeten is.

Wil je weten hoe fietsgek Amsterdam werkelijk is? Bekijk dan deze onderstaande video.

Mocht de onderstaande video niet werken, klik dan hier.


Nederland won zelfs een Oscar voor een animatiefilm waarin het fietsen prachtig is gevisualiseerd (de laatste film in het artikel).

[English]

You might also like: