Fietsend Nederland

Het is transport, niet sport. Het is een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het is iets dat velen leren net nadat ze hebben leren lopen. Het veroorzaakt gespierde dijbenen en een afkeer van lopen. Er valt echter meer te onderzoeken aan het Nederlandse rijden…

Nederlands fietsen voor dummies

Als je de buurt per fiets onveilig wilt maken moet je in een paar fietsaccessoires investeren. Nederlandse velo’ers kunnen niet zonder het volgende:

1. Een zwaar fietsslot, liefst een stalen ketting. Het simpele ringslot aan je achterwiel is simpelweg niet voldoende om gelegenheidsdieven ervan te weerhouden je wiel op te tillen en er zo mee weg te lopen. Voorbijgangers zullen geen word van kritiek uiten aangezien het ook de enige manier is om je eigen fiets thuis te krijgen mocht je je sleutel kwijt zijn..

2. Een bel om voetgangers te waarschuwen, en in het meer waarschijnlijke geval, frustraties jegens medefietsers te uiten. (Utrecht Bicycle rush hour)

3. Losse fietslampjes omdat de lichten op je fiets meestal niet werken (koop ze voor €2.50 bij de Hema en maak het liefst 3 lichtjes voor én achter vast om je fiets als die van een local uit te laten zien).

4. Een promotiezadelovertrek om je voor een nat zadel te behoeden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om hem altijd op je fiets te laten zitten zodat je deze wat makkelijker herkent tussen duizenden andere. Gratis overtrekken worden regelmatig verstrekt voor een of andere campagne.

Niet verplichte accessories zijn bijv.: fietstassen, mandjes, plastic gras en bloemen, kralen, breiwerk, stickers en eigenlijk alles wat je maar aan je fiets kunt vastmaken.

De enige ‘no’ zijn fietshelmen. Mocht je ooit een fietser met helm tegenkomen in Nederland dan is de kans groot dat het een Deen of Duitser is.

Dit krijg je misschien ook op straat te zien:

– De bierfiets, die meer op een huifkar of pub op wielen lijkt. Ze zijn overal aanwezig aan het begin van het universiteitsjaar, wanneer studentenverenigingen bierfietsen een geschikt welkom (of een geschikte test) voor nieuwe leden vinden.

– De bakfiets. Met een enorme bak op het voorwiel vervoert de bakfiets alles van kinderen en huisdieren tot meubels en boodschappen!

– De ligfiets. Best wel cool. Stel je voor hoe je zo dicht bij de grond door het verkeer raast. Misschien niet voor bangerikken.

Inspireert dit je om deze zomer de fiets te nemen en te genieten van de wind in je haren maar heb je moeite om een zadelpenklem van een balhoofd te onderscheiden? Hier vind je een handige website om het juiste fietsvocabulair te vinden (in 19 talen!). Is fietsen anders (of hetzelfde) waar jij woont? Fietsen mensen sowieso?

[English]

You might also like: