Gezellig: Geen vertaling gevonden, probeer opnieuw.

Gezellig is een van de weinige woorden die bijna onmogelijk te vertalen is in een andere taal. Het Deense woord hygga komt aardig in de buurt, maar heeft niet dezelfde hoeveelheid definities als het woord gezellig. Ook het Duitse woord gemütlich lijkt op gezellig en dekt dan ook meer de betekenis, maar voldoet nog steeds niet aan de vertaling die de Nederlanders er aan geven. Nederlanders zijn ook best trots op het woord. Niet alleen omdat het moeilijk te vertalen is (wat toch behoorlijk geweldig is), maar vooral omdat het volgens velen het hart van de Nederlandse cultuur vertegenwoordigt. En je kunt doen wat je wilt, maar als een situatie niet gezellig is, vinden Nederlanders er niks aan.

tumblr_mxr13e8Lgh1snbpzuo1_500

Uitspraak:

Gezellig komt van het woord ‘gezel’ dat staat voor iemand die vroeger een gilde leerde. Deze persoon woonde in een huis met de andere ‘gezellen’. Dit is hoe de betekenis van ‘gezel’ is geëvolueerd naar iemand met wie je woont en later naar iemand met wie je tijd doorbrengt.
Zoals eerder genoemd heeft gezellig meerdere definities variërend van knus tot leuk, tot sociaal of tot gewoon een prettige sfeer. Voor Nederlanders kan het gezellig zijn om naar je grootouders te gaan voor een kopje thee en een potje Scrabble, maar ook een film kijken met vrienden, een vriend bellen die je al een poos niet hebt gesproken, huiswerk maken onder begeleiding van muziek, naar een wellnesscentrum gaan met je zus of de gezamenlijke lunch op het werk.

Nu jij weet wat gezellig betekent is het aan jou om gezellig te zijn, succes!

[English]

You might also like: